Hlavní obsah

Diamantová liga v Římě uvidí několik taháků. Největším je premiérový start Bolta

ŘÍM

Několik velkých taháků nabídne čtvrteční třetí mítink letošního ročníku prestižní atletické Diamantové ligy v Římě, všechny ale zastíní premiérový start sezóny fenomenálního Jamajčana Usaina Bolta. Ten se v závodu na 100 metrů potká mimo jiné s krajanem a bývalým světovým rekordmanem Asafou Powellem a francouzským mistrem Evropy Christophem Lemaitrem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Usain Bolt se letos předvede poprvé.

Článek

Trojnásobný mistr světa, olympijský vítěz a světový rekordman nezávodil devět měsíců a při posledním startu loni prohrál na stovce s Američanem Tysonem Gayem. Jeho aktuální forma je tak velkou neznámou. "Jsem trochu nervózní," připustil samotný Bolt na tiskové konferenci v Římě. Na stejné trati bude závodit také příští týden v úterý při Zlaté tretře v Ostravě.

Před prvním startem v Itálii se jamajský sprinter cítí dobře. "Myslím, že jsem v dobré formě, ale žádný čas neplánuji, protože to je můj první start po dlouhé době. Těším se na závod i na to, že bude letní teplé počasí, všechno jde dobře," prohlásil Bolt.

Bolesti zad jsou prý zažehnány

Na konci loňské odpočinkové sezony ho trápily bolesti zad, které jsou už zažehnány. "Rozhodně to neznamenalo vážný problém a nijak zásadně to neovlivnilo mou přípravu, takové potíže má většina atletů," prohlásil Jamajčan.

"Nejsem sice v perfektní formě, ale v dobré kondici určitě. Rozhodně jsem zpátky v práci," ujistil s úsměvem. V sezóně nehodlá lámat rekordy, hlavně chce zlaté medaile na MS v Tegu. "Každý mítink bude schůdkem na cestě za tímto cílem," pravil.

Bolta by mezi Římem a Ostravou měla čekat cesta na finále fotbalové Ligy mistrů do Londýna mezi jeho oblíbeným klubem Manchester United a Barcelonou. Cestu by však mohl ohrozit sopečný prach z irské sopky Grímsvötn, podle posledních zpráv ale problém ustává. "Vyhraje Manchester 2:1," tipoval Bolt, který si sám často a rád fotbal zahraje.

"Mohl bych být stejně dobrý jako Wayne Rooney," zmínil anglického kanonýra. "Každopádně bych to někdy rád vyzkoušel a uvidíme," dodal s úsměvem.

První start čeká i Špotákovou

První start roku si odbude také oštěpařka Barbora Špotáková, jediná česká atletka v Římě. Původně měla poprvé házet na malém mítinku ve Schwandorfu, cestu do Německa ale musela vinou střevní chřipky na poslední chvíli zrušit.

Barbora Špotáková.foto: Reuters

Světová rekordmanka bude poprvé závodit pod novým trenérem Janem Železným a soupeřkami jí budou Němka Christina Obergföllová a ruská oštěpařka Maria Abakumovová. Po Diamantové lize přijede Špotáková na Zlatou tretru do Ostravy.

Start v Římě musel zrušit kvůli zranění nejlepší atlet loňského roku David Rudisha, světový rekordman na osmistovce. Keňského mílaře trápí bolesti šlachy v levé noze a chyběl také při úvodním závodu Diamantové ligy v Dauhá. Také Rudisha má být jednou z hvězd ostravské Zlaté tretry.

Americká atletka Sanya Richardsová - Rossová. foto: Reuters/Sebastien Pirlet

Velkým tahákem naopak bude start Američanky Sanyi Richardsové-Rossové, která se stejně jako její krajanka Allyson Felixová přihlásila do dvou běhů na 200 a 400 metrů, které v časovém programu čtvrtečního večerního závodu dělí jen 45 minut.

Reklama

Související témata: