Hlavní obsah

Atleti schválili nominaci na MS, do Tegu jich pojede jednadvacet

PRAHA

Jednadvacet českých atletů bude reprezentovat na mistrovství světa, které se v korejském Tegu koná od 27. srpna do 4. září. V týmu jsou i největší medailové naděje oštěpařka Barbora Špotáková nebo překážkářka Zuzana Hejnová, ale také sprinter Pavel Maslák, který dostal jako jediný divokou kartu. Nominaci v pondělí schválil Český atletický svaz.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Překážkářka Zuzana Hejnová je spolu s oštěpařkou Barborou Špotákovou největší českou nadějí pro MS v Tegu.

Článek

V týmu je jedenáct atletů, kteří byli také na minulém šampionátu předloni v Berlíně, jediný cenný kov tehdy vybojovala stříbrná Špotáková. Celkově má výprava o jednoho reprezentanta méně než před dvěma lety. Tentokrát pojede do Tegu osm mužů a třináct žen. Nejvíce je v českém týmu oštěpařů, Jan Železný bude mít v Koreji s pěti členy svou kompletní tréninkovou skupinu.

"Tým je silný a je o dva roky starší od minulého mistrovství světa," upozornil v rozhovoru s ČTK šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. "Takže věřím, že by to mohlo být úspěšnější než v Berlíně, což se samozřejmě ale ukáže až tam," prohlásil kouč.

Nominaci do Tegu měl jistou také mílař Jakub Holuša, který se však potýká s následky únavové zlomeniny nártu a musel předčasně ukončit sezonu. Na MS nebude ani obhájce šestého místa na 110 metrů překážek Petr Svoboda, který se na jaře zranil a rovněž pro něj sezona skončila.

Vedle Špotákové a Hejnové by mohli na přední pozice zaútočit výškař Jaroslav Bába, čtyřstovkařka Denisa Rosolová nebo oštěpaři Petr Frydrych a Vítězslav Veselý. Dva starty čekají Jana Marcella, který splnil limity ve vrhu koulí i hodu diskem. V týmu nechybí desetibojař Roman Šebrle, který bude startovat na osmém mistrovství světa v řadě.

Maslák sice ani jednou nesplnil kritérium Českého atletického svazu, účast na MS si ale vysloužil bronzem na dvoustovce z mistrovství Evropy do 23 let.

"Nenavrhl jsem jeho nominaci za zásluhy, ale je to mladý závodník s potenciálem. Chci, aby si vyzkoušel světovou konkurenci, k čemuž dosud moc prostoru neměl," vysvětlil Dvořák. Dodal ale, že schválení divoké karty na dnešním předsednictvu nebylo jednomyslné.

Nominace Česka pro MS v Tegu
Muži
Jaroslav Bába (výška), Petr Frydrych (oštěp), Jan Kudlička (tyč), Jan Marcell (koule, disk), Pavel Maslák (200 m), Roman Šebrle (desetiboj), Jakub Vadlejch (oštěp), Vítězslav Veselý (oštěp).
Ženy
Jitka Bartoničková (4x400), Zuzana Bergrová (4x400), Kateřina Cachová (sedmiboj, 4x400), Věra Cechlová (disk), Zuzana Hejnová (400 m př., 4x400), Jarmila Klimešová (oštěp), Marcela Lustigová (3000 m př.), Lucie Pelantová (chůze 20 km), Jiřina Ptáčníková (tyč), Denisa Rosolová (400, 4x400), Zuzana Schindlerová (chůze 20 km), Lucie Škrobáková (100 m př.). Barbora Špotáková (oštěp).

Reklama