Hlavní obsah

VIDEO: Kudličku sekla zlomená tyč do boku. Pořád lepší než dostat do jiných partií, říká

Ta rána se rozlehla po celém stadiónu v jihokorejském Tegu. První pokus na 575 cm a Janu Kudličkovu se při skoku tyčka zlomila a rozletěla na dvě části. Smolný moment mu minimálně ještě pár dnů bude připomínat krvavý šrám na boku od jedné poloviny tyče. Pro českého skokana však podobný incident nebyl ničím novým.

Foto: graf.cz

Český tyčkař Jan Kudlička

Článek

Je rána na boku bolestivá?

Teď nebolí ani trošku. Ten pocit, když zlomíte tyčku, je pokaždé stejný, jen tam byl tentokrát ten bonus, že mě praštila přes žebra.

S lámáním tyčí už máte své zkušenosti…

Letos je to už druhá. Ale je rozdíl, když člověk zlomí z krátkého rozběhu měkčí tyč, nebo tady z celého v životní formě takové poleno. Pokaždé, když jsem zlomil tyč, jsem dostal někam jinam. Poprvé mi zfialověla ruka, druhou jsem dostal do hlavy a zase měl fialové prsty, potřetí letos v květnu se mi štěpina zapíchla do nohy. Teď mám asi nejznatelnější šrám. Ale pořád lepší, než dostat do jiných partií…

Český tyčkař Jan Kudlička se nechává ošetřovat.foto: graf.cz

Stejně dopadl s karbonovou tyčí i Rus Starodubcev. Je to náhoda?

Jeho tyč byla evidentně v horším stavu než moje, já měl úplně novou. Nikde jsem s ní nebouchl, bral ji z vaku, bohužel to člověk neovlivní.…

Co skokanovi proběhne hlavou, když dopadá na doskočiště a vidí tyč na dva kusy?

Nic. Člověk cítí, jak tyč vystřelí z ruky, protože to nejde udržet, a pak už ležíte v doskočišti. Snažím se krýt krk a dávat pozor, abych nějak blbě nespadl na hlavu, to se mi naštěstí daří. Už jsem zkušený lamač tyčí… To jsem v posledním tréninku před kvalifikací tady skákal na laťku a zlomil ji, v kvalifikaci mi spadla na hlavu, tak jsem jí to v následujícím pokusu vrátil a zase ji zlomil. Teď ve finále tyčka… Udělal jsem tu víc škody než užitku. (úsměv)

Na levém boku asi teď spát nebudete…

Teď asi budu spát na pravém, pár dní budu mít bezesné noci. Ale já se z toho oklepu a ještě si zaskáču, protože tady jsem se cítil fantasticky. Jsem přesvědčený, že kdyby tyč vydržela, těch 575 bych skočil.

Reklama

Související témata: