Hlavní obsah

V nominaci na nejlepšího atleta roku IAAF jsou Bolt i Blake

MONAKO

Favorizovaní jamajští sprinteři Usain Bolt a Yohan Blake jsou mezi desítkou nominovaných v anketě o nejlepšího světového atleta uplynulé sezony pořádané mezinárodní federací IAAF. Mezi ženami, které nemají jasnou favoritku, chybí čerstvá vítězka hlasování o nejlepší evropskou atletku roku Ruska Maria Savinovová, mistryně světa v běhu na 800 metrů.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Usain Bolt je mezi kandidáty na nejlepšího atleta roku IAAF.

Článek

Vybranou desítku nominovalo osm atletických expertů, trojice finalistů pro slavnostní vyhlášení 12. listopadu vzejde z elektronického hlasování odborníků, funkcionářů, trenérů a novinářů, které začíná dnes a končí 23. října o půlnoci. Vítěze v každé kategorii potom vybere Rada IAAF.

Mezi muži se uchází o cenu i loňský vítěz ankety keňský půlkař David Rudisha, který získal zlato na mistrovství světa v Tegu. Po méně vydařené sezoně naopak chybí nejlepší atletka roku 2010 chorvatská výškařka Blanka Vlašičová. Do desítky se dostala její přemožitelka z MS Anna Čičerovová, jedna ze tří nominovaných Rusek. Dalšími jsou oštěpařka Maria Abakumovová, která v Tegu odsunula na druhé místo Barboru Špotákovou, a vícebojařka Taťjana Černovová.

Nominace (v abecedním pořadí):
Muži:
Yohan Blake, Usain Bolt (100 a 200 m/oba Jam.), Mo Farah (5000 a 10.000 m/Brit.), Robert Harting (disk/Něm.), Kirani James (400 m/Gren.), Patrick Makau (maraton/Keňa), Koži Murofuši (kladivo/Jap.), David Rudisha (800 m/Keňa), Christian Taylor (trojskok/USA), Jesse Williams (výška/USA).
Ženy:
Maria Abakumovová (oštěp/Rus.), Valerie Adamsová (koule/N. Zél.), Veronica Campbellová-Brownová (100 a 200 m/Jam.), Taťjana Černovová (sedmiboj/Rus.), Anna Čičerovová (výška/Rus.), Vivian Cheruiyotová (5000 a 10.000 m/Keňa) Lashinda Demusová (400 m př./USA), Carmelita Jeterová (100 a 200 m/USA), Amantle Montshoová (400 m/Bots.), Sally Pearsonová (100 m př./Austr.).

Reklama