Hlavní obsah

VIDEO: Atlet Pistorius vedle sprintu zvládá s protézami i tanec. Jako Meresjev

ŘÍM/PRAHA

Tanec s protézami, ladné pohyby na parketu? Proč ne. Věhlasný atlet Oscar Pistorius vystupoval v show, kterou v Itálii znají pod názvem Ballando con le Stelle. Nabízí se možná laciné srovnání s legendárním Alexejem Meresjevem, který s protézami vyšvihl kozáčka. To Pistorius, který má po problémech s vrozenou vadou podkolenní amputaci obou končetin, se pustil do tanga.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Oscar Pistorius na MS v Tegu.

Článek

Nesoutěžil, vystupoval jako speciální host. „Byli ke mně shovívaví,“ říkal jihoafrický atlet pro italská média. „Nikdy jsem si nemyslel, že budu vystupovat v taneční show v televizi, to by mě fakt nenapadlo, byl jsem i trochu nervózní,“ tvrdil.

Partnerku pro tuto příležitost pětadvacetiletému atletovi dělala italská tanečnice Annalisa Longová.

Oscar Pistorius na MS v Tegu.foto: ČTK/AP/Martin Meissner

Pistorius dosud proslul jako excelentní sprinter a nezlomně toužil prodrat se na olympiádu i přesto, že mu bylo podsouváno, že jeho protézy mu paradoxně proti zdravým sportovcům dávají výhodu. Na hry do Pekingu se nedostal, ale jako první takto postižený atlet startoval v Tegu na mistrovství světa.

Na tanečním parketu rozhodně pro něj náhradní nohy výhodou nejsou. Rejstřík pohybů je bezpochyby širší, než jaké musí vykonat při sprintu, ale jeho protézy i zbytky končetin nakonec zvládly i tuhle ožehavou záležitost. „Byla to dobrá zkušenost, jsem rád, že mi to nabídli,“ poděkoval organizátorům.

Reklama

Související témata: