Hlavní obsah

Atleti jsou v Budapešti kompletní, začne pětice

BUDAPEŠŤ

Všech jedenáct českých atletů je už v Budapešti, kde bude od pátku do neděle probíhat boj o medaile z halového mistrovství světa. Jako poslední dorazil včera největší favorit na zlato v sedmiboji Roman Šebrle. V Budapešti už na něj čekala manželka Eva, která vyrazila s jednodenním předstihem. Již dnes zasáhne do bojů pětice našich závodníků.

Článek

České atlety nakonec organizátoři ubytovali v hotelu Ibis, přestože měli původně bydlet v Thermalu. "Nikdo neví proč, zřejmě bychom se všichni do Thermalu nevešli," řekl trenér reprezentace Václav Fišer.

Před startem pohádka

Vedení výpravy nechalo na závodnících, jak se rozdělí do pokojů, což přivítali zejména výškaři Bába a T.Janků. První jmenovaný bydlí se svou přítelkyní dálkařkou Ščerbovou, Janků zase s partnerkou Baďurovou.

"Ve čtvrtek jsme koukali na počítači na válečný film, ale večer před závody si dáme něco odlehčujícího, asi nějakou kreslenou pohádku," usmíval se Tomáš Janků, který vyrukuje do boje o postup do finále v pátek v takřka stejný čas jako tyčkařka Baďurová.

Začne Kašpárková

Přímo z Brna se svým koučem Michalem Pogánym cestovala trojskokanka Kašpárková, která jako první z Čechů nastoupí do kvalifikačních bojů. Díky Pogánymu a jeho znalostem maďarštiny se výprava bez potíží dohodla na jiném ubytování, vzdáleném asi dvacet minut jízdy autobusem od Sport Areny.

Kašpárková musí pro postup do finále předvést výkon na hranici aktuálních možností, neboť účast mezi dvanáctkou zaručí 14,30 m. Tak daleko skočila bývalá mistryně světa naposledy před olympiádou v Sydney.

Výškaři budou skákat společně

Český medailový adept Bába i Janků budou skákat společně v jediné skupině, neboť se přihlásilo pouze 18 skokanů. "To je určitě dobře," prohlásil Jaroslav Bába. "Musím to zvládnout bez problémů," stanovil si první cíl. Postupový limit nasadili organizátoři vysoko  na 230cm.

Je však téměř jisté, že mezi finálovou dvanáctku postoupí i borci s horšími výkony. Pro vítkovického výškaře by to neměl být problém. Letos už má skočeno 234cm a za Švédem Holmem je druhý v tabulkách.

Kvalifikace čeká i Baďurovou, jenže postupový limit 445 cm je o deset centimetrů vyšší než její osobní rekord. Do rozběhu na 1500 metrů nastoupí Šuldesová. Ze dvou rozběhů postoupí do finále tři běžkyně přímo a tři časem. "Docela jsem si oddychla, protože jsem byla napjatá, aby neudělali tři rozběhy," uvedla Andrea Šuldesová, která nastoupí do druhého výhodnějšího rozběhu.

Čeští atleti v akci na MS:
12:15Šárka Kašpárkovátrojskok, kval.
16:20Jaroslav Bába, Tomáš Jankůvýška, kval.
16:30Kateřina Baďurovátyčka kval.
19:20Andrea Šuldesová1500 m semifinále

Reklama