Hlavní obsah

Českou atletiku dál táhne suverén Šebrle

BUDAPEŠŤ

I když také v Budapešti se ještě nevzdala nadvlády zima, čeští atleti své fanoušky na halovém mistrovství světa rozehřáli. Třemi medailemi dali zapomenout na loňský Birmingham, kde jen Roman Šebrle jako sám voják v poli vytrhl reprezentaci trn z paty ziskem bronzu. Tentokrát ke zlatu Šebrleho přidalo stříbro tyčkaře Adama Ptáčka a bronz výškaře Jaroslava Báby.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Šebrle

Článek

Stejně jako na letním ME před dvěma lety v Mnichově ukázal Šebrle, že je vůdčí osobností výpravy. Dlouho to vypadalo, že jeho spanilou jízdu za zlatem nezkříží žádná překážka, ale po tyčce musel zmobilizovat všechny fyzické i psychické síly, aby na poslední chvíli vyrval sedmibojařský titul ve velké fazóně účinkujícímu Američanovi Bryanovi Clayovi.

"Budu v něm mít na olympiádě hodně těžkého soupeře," vryl si Šebrle do paměti. A to musí počítat také s jeho krajanem Tomem Pappasem, jenž ho v minulém roce přemohl jak na halovém tak letním MS.

Ke světovému rekordu mu chybělo pár bodů. Stačilo skočit pět metrů v tyči. Ale ve sportu se stává, že všechno nevyjde na sto procent. Bylo ale úžasné, jak se vydal na kilometru, kde už Clay neměl šanci," rozplýval se nad bojovností už dvojnásobného halového mistra světa šéftrenér Václav Fišer.

Focení na Mallorce

Šebrle se v pondělí vrátil do Prahy, ale již dnes odlétá na Mallorku, kde se coby smluvní atlet firmy Adidas zúčastní reklamní akce. "Půjde o nějaké focení, ale vůbec nevím, co to přesně bude. Každopádně to zabere celý den, takže nemělo cenu s sebou brát rodinu.

Radši bych byl doma, ale nedá se nic dělat. Tyhle věci musím respektovat," uvedl Šebrle, jenž se na Mallorce sejde mj. s fenomenálním etiopským vytrvalcem Gebrselassiem.

Nástup mladší generace

Na HMS mu zdatně sekundovala mladší generace. O další dvě medaile české výpravy se postarali 23letý tyčkař Adam Ptáček a 19letý výškař Jaroslav Bába. "To je potěšující," liboval si Fišer. Ptáček po loňských nezdarech na světových soutěžích skončil stříbrný, Bába bral bronzovou medaili.

"Prospělo mu, že se v Budapešti nenechal rozptylovat okolím a odpovědně se chystal na závod," pochválil nejmladšího z pětice mužů ve výpravě jeho trenér Aleš Duda. Ten měl ve hře ještě vůbec nejmladší členku reprezentace a Bábovu přítelkyni, 17letou dálkařku Denisu Ščerbovou. Té těsně uteklo finále.

Maminky neuspěly

Mezi smolaře šampionátu se zařadil mílař Michal Šneberger, jemuž finále proklouzlo mezi prsty, ale i desáté místo z 23 startujících patřilo ke kladům vystoupení českého týmu. Totéž nelze však říci už o závodnicky protřelém výškaři Tomáši Janků a překážkářce Lucii Martincové, kteří zůstali daleko i za výkony, jimiž se na MS nominovali.

"Maminky Šárka Kašpárková a Zuzana Hlavoňová se přesvědčily, že když budou chtít uspět na olympijských hrách, musejí v tréninku pořádně zabrat," poznamenal Fišer na adresu v minulosti úspěšných reprezentantek, jež v Budapešti marně hledaly cestu mezi špičku. Trochu více se jí přiblížila mílařka Andrea Šuldesová, která se doma už také těší z malé ratolesti, ale i ona na šampionátu zůstala za svými možnostmi.

Reklama