Hlavní obsah

Bekele potřetí v řadě ovládl MS v krosu

BRUSEL

Etiopský běžec Kenenisa Bekele vyhrál potřetí za sebou na mistrovství světa v krosu oba závody a s šesti tituly se stal nejúspěšnějším účastníkem šampionátů v historii. Pětkrát dokázali v minulosti zvítězit Keňané John Ngugi a Paul Tergat. 21letý Bekele po triumfu na krátké trati vyhrál také závod na 12 kilometrů. Za každý titul inkasoval 30 tisíc dolarů.

Článek

Běžec podobný malou postavou svému legendárnímu krajanovi Hailemu Gebrselassiemu dnes vedl ofenzivu etiopských vytrvalců, kteří stejně jako v sobotu získali všechny medaile. Bekeleho trhákům neodolal nikdo a juniorský krosový šampion z roku 2001 proběhl cílem s náskokem 18 sekund. Druhý skončil Gebre-egziabher Gebremariam a třetí byl Sileshi Sihine.

Na čtvrté místo se prosadil Keňan Eliud Kipchoge, který jako jediný dokázal s Etiopany držet tempo po většinu závodu. I on však v poslední třetině odpadl. Český reprezentant Jan Kreisinger obsadil na těžké trati v bruselském parku van Laken 120. místo s téměř sedmiminutovou ztrátou na vítěze.

Hattrick dnes úspěšně završila také keňská běžkyně Edith Masaiová, která potřetí za sebou vyhrála krátký závod. V polovině čtyřkilometrové trati se dostala do čela a ve finiši odolala přesile tří Etiopanek. Druhou Tirunesh Dibabaovou porazila o dvě sekundy.

Keňa, která musela v poslední době přepustit postavení krosařské velmoci Etiopii, díky Masaiové získala jediné zlato v Bruselu. Šestatřicetiletá šampionka přitom začala s vrcholovou atletikou teprve před pěti lety, aby zabezpečila sebe a syna po rozchodu s manželem.

Překvapivá vítězka sobotního závodu Benita Johnsonová z Austrálie se dnes na poslední chvíli odhlásila s tím, že jí chyběla potřebná koncentrace. "Oslavím to, ochutnám belgické pivo, ale v neděli poběžím," tvrdila v sobotu po doběhu, ale nakonec své plány přehodnotila.

Muži - dlouhý závod (12 km):
1. Bekele (Et.)35:52
2. Gebremariam (Et.)36:10
3. Sihine (Et.)36:11
4. Kipchoge (Keňa)36:34
5. Kamathi (Keňa)36:36
6. Tadesse (Eritrea)36:37
...
120. Kreisinger (ČR)42:48
Ženy - krátký závod (4 km):
1. Masaiová (Keňa)13:07
2. Dibabaová (Et.)13:09
3. Erkessová (Et.)13:11
4. Kidaneová (Et.)13:14
5. Ochichiová (Keňa)13:18
6. Romanovová (Rus.)13:19

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články