Hlavní obsah

Další lahůdka Zlaté tretry: nejlepší atlet světa Bekele

PRAHA

V současné době je podle aktuálního žebříčku nejlepším atletem světa. Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele má šest seniorských titulů z MS v krosu, loni na šampionátu v Paříži se radoval z vítězství na desítce a na poloviční trati přidal bronz. Nyní vše směřuje k vítězství na olympiádě v Aténách.

Článek

"Budou to moje první olympijské hry a chtěl bych získat zlato," řekl při pondělní návštěvě Prahy jednadvacetiletý atlet, jehož představili organizátoři červnového mítinku Zlatá tretra v Ostravě jako jednu z největších hvězd. Startovat tam bude v Memoriálu Emila Zátopka na 10000 metrů.

"Nikdy jsem tam nezávodil, ale slyšel jsem, že je v Ostravě rychlá dráha, tak bych rád předvedl nějaký dobrý čas," prozradil.

Rekordy neplánuje

Myšlenky na světové rekordy na pětce i desítce, které drží jeho stále ještě slavnější krajan Haile Gebrselassie, však zatím příliš nespřádá. "Nevylučuji, že to někde může extrémně sednout, ale olympiáda a úspěch na ní má absolutní přednost," zamýšlel se rekordman na 5000 metrů v hale.

Zatím prý ještě není rozhodnutý, zda v Aténách poběží pětku i desítku. Spíš se přiklání jen k pětce. "Bude tam obrovské vedro, všichni budeme muset absolvovat rozběhy. Zatím bych to viděl jen na jednu disciplínu, kde chci být nejlepší," opakoval své cíle.

Už ho poznávají

O víkendu se nesmazatelně zapsal do historie, když na MS v krosu v Bruselu získal tituly na obou tratích. To se mu podařilo potřetí za sebou. "Splnil jsem si svůj cíl, chtěl jsem znovu získat double. Příště už si vyberu jen jednu trať," uvedl Bekele, který na tiskové konferenci hovořil rodnou amharštinou a jeho slova překládal manažer Tassema do angličtiny.

Atlet, který pochází z vesnice Arsi vzdálené necelých 300 km od etiopské metropole Addis Abeby, se ve své zemi stává nesmírně populárním. "Lidé už mě poznávají. Není to jako před třemi lety, kdy na mě při tréninku pokřikovali: Haile, Haile..."

Srovnáním s Gebrselassiem se Bekele brání. "On je jenom jeden, já nechci být nazýván novým Gebrselassiem. Chci být sám sebou. Možná budu jednou lepší, možná ne. Ale je těžké být někým, kdo nejste," řekl atlet, jehož otec je farmář. Slavnějšího krajana však nesmírně obdivuje. Byl to on, kdo ho přivedl k atletice. "Když jsem byl malý, hodně jsem toho o Hailem slyšel a i kvůli němu jsem začal běhat," prozradil.

Obdivuje učitele

Stále k němu má obrovský respekt, v nadsázce o něm hovoří jako o svém učiteli. "Teď je to můj kolega, tréninkový partner a člověk, s nímž konzultuji spoustu věcí," řekl vytrvalec, který si postavil nový dům v Addis Abebě, ale většinu roku žije v nizozemském Nijmegenu.

"Kenenisa je svědomitý chlapec a na svůj věk neskutečně vyzrálý závodník. Nepoužívá jen rychlé nohy, ale i hlavu, což je důležité. Je to příští olympijský vítěz," říká o něm o devět let starší Gebrselassie, čtyřnásobný mistr světa a majitel dvou zlatých z OH.

V Aténách se oba stanou velkými soupeři, ale je možné, že se na dráze nepotkají. V zákulisí se spekuluje, že Bekele poběží jen pětku a Gebrselassie se zaměří na dvojnásobnou trať. Pro něj zřejmě půjde o poslední olympiádu, Bekele má kariéru před sebou.

"Rád bych jednou zkusil maratón, to mě docela láká. Ale nejdřív po příští olympiádě v Pekingu," dodal Bekele, který si večer prohlédl Prahu a dnes odlétá domů do Etiopie. První start v sezóně plánuje 31.května v Hengelu, kde poběží pětku.

Reklama

Související témata: