Hlavní obsah

Šebrle chce v Götzisu opět vyhrát

PRAHA

Počtvrté v řadě má Roman Šebrle šanci dominovat v Götzisu, kde bude o víkendu nejprestižnější vícebojařský mítink slavit třicátiny. "A chci si tam zajistit olympiádu," odcestoval také s tímto předsevzetím do města pod Alpami borec, u jehož jména na listině vítězů v roce 2001 figuruje excelentní výkon 9026 bodů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Šebrle

Článek

Od té doby se Šebrle stále pyšní tímto světovým rekordem, kterým zatím jako jediný muž na planetě prolomil v desetiboji devítitisícovou hranici. K zajištění letenky do Atén mu bude stačit nasbírat pouhých 7700 bodů. Devětadvacetiletý letošní halový šampión z Budapešti cestoval do vícebojařského chrámu pod alpskými velikány kvůli sponzorským povinnostem již v úterý.

Až na Američana Bryana Claye, jenž má zraněný sval, se chystá na start celá elita. Přihlášeni jsou estonský vítěz minulé olympiády Erki Nool, Rus Lev Lobodin, Islanďan Jón Arnar Magnússon, Kazach Dmitrij Karpov a místo Claye přijede Paul Terek, halový mistr USA.

Mezi soupeři je i Pappas

Dorazí i další americká hvězda Tom Pappas, jenž současnou českou desetibojařskou jedničku loni zaskočil na halovém MS v Birminghamu a potom také v Paříži na světovém šampionátu pod širým nebem. Po dvouleté odmlce se Šebrle na götziském stadiónku potká rovněž s Tomášem Dvořákem.

"Prospělo mu, že je ve skupině. Je nejhorší, když člověk trénuje sám," musí letos počítat také s domácím rivalem, jenž přestoupil od Zdeňka Váni mezi atlety připravující se v pražské Dukle pod taktovkou Ludvíka Svobody.

Na Kladno chce zapomenout

Před nedávnem se lanškrounský rodák Šebrle vrátil z šestitýdenního kempu v Jihoafrické republice. "Příprava se mi povedla, jsem v klidu," opakoval. I proto se nenechával znepokojit, že při extralize v Kladně zaběhl 110 m přes ,plůtky' jen za 14,20 s. "Na soustředění mi překážky šly nejlépe. Doufal jsem v čas kolem 13.80," přiznával, ale věřil, že v Götzisu mu to poběží už podle představ.

Svěřenec trenéra Dalibora Kupky říkal před odjezdem do Rakouska, že se cítí v pohodě. "Jsem úplně zdravý," byl spokojen, že se mu po příletu z tepla povedlo s pomocí doktora Koláře zažehnat bolesti achillovky. I když prestiž götziského desetiboje postrádá ve světě konkurenci, otec syna Štěpána na něj tentokrát výkonnost neladil.

Prioritou olympiáda

Vrcholnou formu si hodlá pošetřit na Atény. Olympiáda se přece koná jen jednou za čtyři roky. "Je letos moji prioritou," potvrdil. Pokud se však jedná o náplň přípravy na olympijskou sezónu, tak se nelišila ani nebyla v ničem výjimečná ve srovnání s předcházejícími lety.

Je možné, že Roman Šebrle se v desetiboji na rakouské půdě představí poprvé a naposledy před OH. Kalkuluje však ještě se závodem v Ratingenu. "To ale musím být zdravý. Kdyby mě třeba pobolívala achillovka, tak si nechám chuť zajít..."

Reklama

Související témata: