Hlavní obsah

Mám čisté svědomí, tvrdí Jonesová

PRAHA/OSTRAVA

Největší hvězda ostravského atletického mítinku Zlatá tretra Marion Jonesová se na tiskové konferenci před mítinkem nevyhnula ani otázkám, které se týkají spojování jejího jména s dopingem. "Ať klidně znovu otestují všechny mé vzorky, já mám čisté svědomí," tvrdila rázně.

Článek

Jonesová údajně patřila mezi klienty amerických laboratoří Balco, jejíž preparáty obsahovaly nedovolenou látku - steroid THG. Sama atletka, která se v Ostravě představí v dálkařském sektoru, však veškeré spojení s firmou popírá, přestože byl nalezen i šek, který údajně vedle částky za preparáty obsahuje také její podpis. V podezření je rovněž její partner, světový rekordman v běhu na 100 metrů Tim Montgomery.

O trojnásobné olympijské vítězce ze Sydney se již v minulosti spekulovalo, že užívá zakázané preparáty. Její bývalý manžel koulař C. J. Hunter dostal trest za dopink a část své kariéry strávila Jonesová pod vedením kouče Trevora Grahama, jenž trénoval dopinkového hříšníka ze Soulu Bena Johnsona. "Byla jsem mladá a udělala jsem některá rozhodnutí, která jsem brzy musela přehodnotit," vysvětluje osmadvacetiletá Američanka.

Výroky předsedy MOV ji naštvaly

Ke kauze se vyjádřil i předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. "Sportovkyně jejích kvalit by si měla dávat pozor na to, jakými lidmi se obklopuje. Ohrožuje takto svoji kariéru," citoval ho americký deník Sunday Times.

To Jonesovou rozlítilo. "Je to od něj ignorance, když o tom případu ví tak málo. Klidně bych si s ním sedla a vysvětlila mu to. Spousta lidí, kteří neznají pozadí celé kauzy, se vyjadřuje unáhleně," zlobí se Jonesová, za níž se postavil i ředitel Zlaté tretry Tomáš Petera. "Nikdo z IAAF proti tomu, aby tu startovala, neprotestoval. A i kdyby chtěl, neuspěl by. Já ctím presumpci neviny," hájil nejcennější klenot večerního mítinku.

Někde není vítána

Případ laboratoře Balco je ve Spojených státech stále šetřen a organizátoři některých evropských mítinků uvedli, že Jonesová u nich nebude startovat, dokud se celá kauza nevyřeší. "Organizátory Zlaté ligy v norském Bergenu jsem odmítla už dávno a řekla jsem, že tamní mítink je špatně organizovaný. To je zřejmě naštvalo a teď takhle kontrují," domnívá se pětinásobná mistryně světa.

"Ale i to, že mě pozvali sem do Ostravy, svědčí o tom, že o mě zájem stále je. Atletika mi umožňuje odpočinout si od všeho dění kolem, ale tlak na sebe necítím, vždyť jsem neudělala nic špatného."

Reklama