Hlavní obsah

Bubka: Na návrat nemyslím, nechci vzpomínat na trápení

OSTRAVA

Jsou slavní sportovci a jsou sportovní legendy. Ke druhé kategorii bezpochyby patří Sergej Bubka. Bývalý famózní skokan o tyči, který nasadil zbytku světa laťku pořádně vysoko. Před deseti lety překonal 614 cm, o rok dříve dokázal v hale dokonce ještě o centimetr víc. "Doufám ale, že mě brzy někdo překoná," říká ukrajinský atlet v rozhovoru pro Právo.

Článek

Atletické legendy Edwin Moses a Mike Powell nedávno oznámili svůj úmysl vrátit se do velké atletiky. Vy jste svůj návrat nikdy nezvažoval? I moje děti mě teď přemlouvaly, abych se vrátil. Starší syn Vitalij říkal: 'Tyčkařská špička teď není příliš kvalitní, zkus se vrátit a skákat v Aténách.' Ale já mu řekl, že ne.

Myslím, že rozhodnutí o ukončení kariéry bylo správné a v pravý čas. Omezovala mě zranění a nemohl jsem ani trénovat naplno. Já chci mít vzpomínky na to, jak jsem skákal dobře, ne na to, jak jsem se trápil. Mám teď spoustu jiné práce s množstvím kontaktů a zodpovědnosti a chci si plnit povinnosti.

Kdybyste teď vzal do ruky tyčku, kolik byste bez tréninku skočil?To je těžké říci. Naposledy jsem skákal v Sydney a od té doby držím tyč v ruce, jen když někomu vysvětluji techniku. Mám stejnou hlavu a stejný cit, ale jsou to jen spekulace, jestli bych skočil 550 nebo 580 cm.

Kdy by mohl být překonán váš světový rekord 615 cm? Já doufám, že již brzy. Když jsem ještě závodil, byla úroveň mnohem vyšší. Jsem z toho teď trochu zklamaný. Myslím si, že 615 tehdy nebylo zdaleka maximem, které jsem mohl skočit. Se stejným vybavením se podle mě dá překonat i 640 cm.

Co dnešní generaci tyčkařů chybí oproti té vaší? Je dobré, když má disciplína nějakého lídra, jehož ostatní následují. Ten teď chybí. Když budete objíždět všechny mítinky, nebude možné skákat na té nejvyšší úrovni. Problém je i v technice, ale to je spíše otázka pro trenéry současných závodníků.

Kdo ze současných tyčkařů má na to, aby váš rekord překonal? To je těžké říci, záleží hodně na psychice atletů. Nejlépe se mi teď jeví Američan Toby Stevenson, který už letos překonal šest metrů.

Jste předsedou komise sportovců při Mezinárodním olympijském výboru. V čem spočívá vaše úloha? Pro mě je nejdůležitější starat se o sportovní stránku olympijského hnutí. Ze své pozice se snažím i vylepšovat pravidla a sportovní legislativu. Sportovci se nyní účastní všech aktivit MOV, mají možnost vyjadřovat svůj názor na všechny záležitosti týkající se celého hnutí i dohlížet na přípravy olympijských her.

O místo v komisi sportovců se bude ucházet i český oštěpař Jan Železný, jaké mu dáváte šance? Přeji mu hodně štěstí ve sportu i při kandidatuře, ale letos je řada silných kandidátů. Těší mě, že je mezi nimi i mnoho atletů.

Kde teď vlastně žijete? Mám byt v Monte Carlu, kde přespávám velice často při svých obchodních jednáních. Trávím ale doma v Doněcku víc času než kdy předtím. Mám zde i svoji atletickou školu, kde je zhruba 200 dětí z Ukrajiny i ze zahraničí.

Reklama