Hlavní obsah

Podle regulí IAAF Dragilaová rekord neskočila

LONDÝN

Oči pro pláč. A také nejlepší výkon pod širým nebem v historii ženské tyčky. To zůstane Stacy Dragilaové, která se na úterní Zlaté tretře přenesla přes laťku ve výšce 483 cm. Všichni ji oslavovali jako novou držitelku světového rekordu. Až později vyšlo najevo, že regule atletické federace slučují výkony zpod širého nebe a z haly, a rekordem tak zůstává 486 cm Rusky Isinbajevové.

Článek

Nepříjemnou zprávu pro americkou tyčkařku potvrdil ve středu tiskový mluvčí mezinárodní atletické federace IAAF Nick Davis. Federace totiž u disciplín jako je dálka, trojskok, výška a tyč posuzuje výkony z otevřeného stadiónu a z haly dohromady.

"Mohu potvrdit, že světovou rekordmankou je na sto procent Jelena Isinbajevová," prohlásil mluvčí IAAF Nick Davies. "Stacy Dragilaová skočila nejlepší světový výkon pod otevřeným nebem," ujistil. V pravidlech existují dvě oficiální kategorie - světový rekord a halový světový rekord pro případ, že je horší, než absolutní světový rekord.

Spojení tabulkových výkonů ve všech disciplínách je platné od roku 1997, rekordy překonané do té doby ale zůstaly. Například Sergej Bubka tak drží halový rekord 615 cm, který je o centimetr lepší než jeho výkon venku. V Ostravě se toto pravidlo uplatnilo vůbec poprvé a v příručce je popsáno pouze jednou větou.

Netušená výjimka

Samotná Dragilaová ani její manažer nic takového netušili. Jinak by si nenechala na stojany nastavit 483 cm, což je o centimetr lepší než výkon Isinbajevové loni z Gatesheadu. Pak skákala sice 488 cm, ale nikoliv proto, aby překonala halové maximum, ale aby jako první žena historie přeskočila šestnáct stop podle americké míry.

Přitom pořadatelé více věřili Rusce Isinbajevové, která měla do Ostravy přicestovat, ale nakonec onemocněla. "Ten výkon Stacy nás příjemně překvapil," uvedl Juck. Nechal dokonce přivézt doskočiště z Prahy, neboť to ostravské zcela nesplňovalo nedávno změněná pravidla. "Instalovali jsme ho až včera dopoledne za přítomnosti Stacy. Chtěli jsme, aby u toho byla," řekl Juck.

Když se manažer mítinku informaci o neuznaném světovém rekordu dozvěděl, začal okamžitě listovat v pravidlech. "Tady nic takového nepíší, pro nás je to světový rekord," tvrdil nejprve. "Je tady jedna zastrčená věta," změnil však názor po potvrzení z IAAF, odkud mu celou situaci vysvětlil šéf rekordů IAAF Benoit Laruel.

Možná pomůže Bubka

Dokumentace světového rekordu však z Ostravy do sídla IAAF poputuje. Přiloží k tomu fotografii předsedy IAAF Lamineho Diacka, který Dragilaové osobně v Ostravě gratuloval ke světovému rekordu. Pomoci by mohl také ambasador mítinku Sergej Bubka, který má z pozice předsedy komise sportovců MOV vliv. "Uvidíme, jak se k tomu postaví," nechtěl předvídat Juck. Zda Dragilaové vyplatí prémii 20 000 dolarů zatím neví.

Isinbajevová pokořila hranici 486 cm na březnovém halovém mistrovství světa v Budapešti, kde si bezkonkurenčně zajistila zlatou medaili. Ruská atletka se ve finále přenesla přes 486 cm na první pokus, její největší soupeřce Dragilaové se podobný kousek nepodařil. Po dvou zmařených pokusech na 491 cm zůstalo zlato Rusce, která se navíc jedním skokem pokusila zdolat i magickou výšku 5 metrů.

Třiatřicetiletá Dragilaová se v Ostravě zachraňovala třetím pokusem už na výšce 451 cm, o dvacet centimetrů výše uspěla napodruhé a nejlepší výkon z otevřeného stadiónu zaznamenala na poslední pokus. Poté se ještě neúspěšně pokoušela o 488 cm.

Reklama