Hlavní obsah

Jonesová se opět usmívá, bude skákat v Aténách

SACRAMENTO

S kamennou tváří zračící totální koncentraci nastoupila Marion Jonesová ve čtvrtek do americké národní kvalifikace v dálce. Tentokrát se ale bouřící tribuny v Sacramentu jejího typického úsměvu dočkaly. Na rozdíl od běhu na 100 m zvládla Jonesová finále dálky výborně, vyhrála výkonem 711 cm a zajistila si letenku na olympijské hry do Atén.

Článek

"Řekla bych, že jsem dnes měla trochu motivaci," žertovala Jonesová po závodě s diváky. Její skok byl druhým nejlepším výkonem letošního roku, Jonesová tak daleko nedoletěla od roku 1998.

S novináři se atletka bavit odmítla, stejně jako po doběhu a stovce, kde skončila až pátá. S médii nekomunikuje kvůli nekončící sérii článků o jejím spojení s laboratoří Balco, která byla usvědčena z vývoje nedovolených prostředků. "Hodně lidí mi říkalo: Marion, užij si to. A to jsem udělala, i když to bylo hodně těžké," řekla Jonesová, na které byla vidět úleva z toho, že si zajistila účast na olympiádě v Aténách.

Národní šampionát se pro ni nevyvíjel od začátku dobře - v sobotu se nekvalifikovala na stovce, kde měla obhajovat zlato, stejně dopadl o den později i její životní partner Tim Montgomery. Do finále dálky postoupila Jonesová až jako sedmá podprůměrným výkonem 639 cm.

Živí naději i na stovce

Po dvoudenní pauze ji však stačily pouze dva skoky k tomu, aby vytřela všem soupeřkám zrak. Nejprve se zajistila pokusem 680 cm a pak o jedenáct centimetrů přeskočila sedmimetrovou hranici. "Marion měla pár dní na to, aby se vzpamatovala ze všech těch událostí kolem stovky. Jak fyzicky, tak mentálně," řekl trenér Jonesové Dan Pfaff.

Jeho svěřenka má navíc stále teoretickou naději, že bude v Aténách startovat i na nejkratším sprintu. Světová šampiónka Torri Edwardsová, která v kvalifikaci skončila druhá, totiž měla při dubnovém mítinku na ostrově Martinique pozitivní test na stimulant nikethamid. I když se brání, že se jí zakázaná látka dostala do těla neúmyslně, čelí hrozbě dvouletého zákazu startu, samozřejmě včetně olympiády.

I tak by se ale Jonesová posunula pouze na čtvrté nepostupové místo. To zatím patří Gail Deversové, agentura AP ale v téhle souvislosti zmiňuje, že Deversová se bude spíše soustředit na stovku překážek a startu na hladkém sprintu by se mohla ve prospěch Jonesové vzdát. Jonesová se navíc o Atény popere ještě na dvoustovce.

Dalším vrcholem nočního programu v Sacrametu byla mužská čtvrtka. V ní se blýskl Jeremy Wariner letošním nejlepším časem 44,37. Potenciální hříšník Calvin Harrison, jehož stejně jako Edwardsovou ještě čeká projednávání jeho dopingového nálezu, doběhl až pátý.

Kvalifikace USA pro olympijské hry
Muži - 400 m: 1. Wariner 44,37, 2. Harris 44,67, 3. Brew 44,69, 3000 m př.: 1. Lincoln 8:15,02, 2. Famiglietti 8:17,91, 3. Gary 8:19,46.
Ženy - 3000 m př.: 1. Gaffiganová 9:39,35, 2. Andersenová 9:45,52, 3. Messnerová 9:50,70, dálka: 1. Jonesová 711 cm, 2. Upshawová 683, 3. McKinneyová 657, kladivo: 1. Gilbreathová 70,42, 2. Mahonová 69,23, 3. Campbellová 65,98.

Reklama

Související témata: