Hlavní obsah

Na halové MS pojede dvanáct atletů včetně štafety mužů

Dvanáct českých atletů, sedm mužů a pět žen, pojede na halové mistrovství světa, které příští týden od pátku do neděle hostí Istanbul. Předsednictvo svazu na dnešním zasedání schválilo všechny limitáře včetně štafety mužů.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Jaroslav Bába

Článek

Naopak obhájkyně bronzových medailí v týmovém závodu na HMS nepojedou, neboť Zuzana Hejnová halu vynechává, jak již dříve avizovala. V týmu není ani Roman Šebrle, který měl rovněž nárok na start díky výkonu z letošní sezony, ale kvůli zranění účast v neděli odřekl. Na předloňském HMS v Dauhá bylo rekordních 21 českých atletů.

Šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák před sezonou hovořil o dvacítce atletů, počítal ale i s ženskou štafetou a z předpokladů mu vypadli i další potenciální limitáři. "Ptal jsem se, jestli si to Zuzka (Hejnová) nerozmyslela, ale ne. Má jiný model přípravy," řekl ČTK Dvořák. "Ale myslel jsem si, že atletů bude víc," připustil.

Štafeta bude mít na HMS několik variant složení. Maslák a Holuša totiž mají šanci postoupit do finále svých individuálních startů, tudíž by do týmového závodu potom nenastoupili. "Bylo by to nejhorší pro štafetu, ale nejlepší pro českou atletiku," okomentoval to Dvořák.

Pokud by výprava přivezla z Turecka medaili, bylo by to překvapení. Přesto šanci mají zejména výškař Jaroslav Bába, stříbrný medailista z loňského halového ME v Paříži, nebo tyčkařka Jiřina Ptáčníková, aktuálně šestá žena světových tabulek.

Obtížné to v konkurenci zámořských běžkyň bude mít halová mistryně Evropy na 400 metrů Denisa Rosolová. Do finále by se mohl dostat i český rekordman na čtyřstovce Pavel Maslák.

Nominace:
Muži: Pavel Maslák (400 a 4x400 m), Jakub Holuša (800 a 4x400 m), Jaroslav Bába (výška), Theodor Jareš, Josef Prorok, Petr Lichý, Václav Barák (všichni 4x400 m),
Ženy: Kateřina Čechová (60 m), Denisa Rosolová (400 m), Lenka Masná (800 m), Lucie Škrobáková (60 m př.), Jiřina Ptáčníková (tyč).

Reklama