Hlavní obsah

Běžkyně Rosolová dala osobáček, přemístila 75 kilo a ladila formu do Turecka

Tomáš Nohejl

Loni získala v Paříži evropské zlato. Kam dosáhne běžkyně Denisa Rosolová nyní? To ukáže víkendové halové mistrovství světa v Turecku. Letos běžela svoji čtvrtku nejlíp za 52,44 v Birminghamu, kde byla druhá za Coxovou. Do akce zasáhne už v pátek o půl desáté. „Však taky musím vstávat před šestou. Začínám být nervózní z očekávání,“ přiznala před odletem pětadvacetiletá atletka.

Foto: René Volfík, ČTK

Denisa Rosolová

Článek

Na startu má být pětatřicet závodnic, bude to boj v postupových klíčích?

Vypadá to, že přímo půjde jen vítěz a pak šest nejlepších časů. Od rozběhů to bude hodně ostrý, ale nemůžu se na nic vymlouvat, takhle to mají všichni.

Jste spokojená s aktuální formou?

Včera jsem si dala osobáček v přemístění činky, 75 kilo. V rychlých úsecích se cítím dobře, záleží ještě na vytrvalosti. Pokud se všechno podaří spojit, bude to výborný.

Hlavní favoritkou je zřejmě Sanya Richards – Ross, která získala americký titul za 50,71. Kam sahají vaše ambice?

Určitě postoupit z rozběhu. V redukovaných tabulkách jsem dvanáctá, takže do semifinále by to mohlo dát. Pokud bych se dostala do finále, bude to skvělé, tam už to bude otevřené.

Jak probíhaly tréninky po mistrovství republiky?

Dala jsem jeden těžší trénink. Bála jsem se, že se po něm půl hodiny nezvednu z dráhy, že mě trenérka zničí, ale přežila jsem ho. Trénovali jsme speciální vytrvalost, delší úseky od 150 do 500 metrů, ale hodně rychle. Pak už běháme spíš jen dvoustovky a třístovky, to mi jde líp. Nesmí se to už přehánět, je to takové hlazení.

Mrzí vás, že vaše štafeta nenastoupí k bronzové obhajobě?

Líto mi to je, tím spíš, že odstoupením Jamajky nám odpadl jeden soupeř. Je to škoda, ale nedá se nic dělat. Ale kdo ví, jak bychom na tom byly. Zuzka Hejnová řekla už před zimou, že halu nepůjde, počítaly jsme s tím. Teď je zraněná Zuzka Bergrová a zbyly jsme jen tři. Lenka Masná tedy dá přednost půlce. Musím se na to dívat pozitivně, aspoň budu mít jednou volnou neděli.

Jak to myslíte?

Namísto štafety si možná prohlídnu Istanbul, podívám se na památky, na což jindy není čas. Ale nejdřív myslím na výsledek, teprve po závodě o tom budu přemýšlet.

Dostala jste od zbylých „rychlých holek" aspoň talismany, abyste to zvládla za všechny?

To ne, my jsme se poslední dobou neviděly, trénovala jsem sama. Ale počítám, že mi napíšou. Žádný úkoly mi nedaly, nechaly to na mě.

Istanbul ležící na dvou kontinentech v poslední době láká hodně velkých sportovních akcí. Nachystá bouřlivou atmosféru i atletům?

Doufám, že ano. Hala má pět tisíc míst, může to být divoké. Já tam budu mít poprvé svůj fanklub. Jede táta se svými pěti kamarády, tak je snad nezklamu.

Reklama

Související témata: