Hlavní obsah

Školky v přírodě už nestíhám, usmívá se kladivářská rekordmanka Šafránková

První závod sezóny a hned český rekord! Kladivářka Kateřina Šafránková si výkonem 71,16 m na Evropském zimním vrhačském poháru v černohorském Baru zajistila start na mistrovství Evropy a splnila i mírnější limit pro olympiádu. Děti ze školky, do níž chodí pomáhat jako učitelka, se tak bez ní po většinu léta budou muset obejít.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Česká kladivářka Kateřina Šafránková

Článek

Napadlo vás, že už byste koncem března mohla mít splněný limit na oba letní vrcholy?

Úplně nenapadlo. Jela jsem tam s tím, že na 69 metrů se budu snažit, abych měla jisté mistrovství Evropy, ale že to dopadne až takhle, jsem nevěřila. Vždycky jsem začínala házet až v květnu, tady jsme byli poprvé, ani jsme se na ten závod speciálně nechystali.

Metu 70 metrů jste už dlouho marně atakovala. Bylo pro vás velkou úlevou, když jste ji přehodila?

Přesně tak. Už vloni mi všichni říkali, že na to mám, ale přišla mi nějaká zakletá. V Ostravě na Zlaté tretře jsem ji přehodila a pak vyšlápla, na mistrovství Evropy do 23 let jsem hodila za 70 v rozhazování a myslela si, že to pak půjde v pohodě, a ono ne. I tady v Baru jsem sedmdesátku v rozhazování přehodila, tak jsem si říkala, že se to snad nebude opakovat. A konečně to vyšlo.

Zatím máte splněný mírnější limit pro olympiádu stejně jako před čtyřmi lety. Tehdy vás na poslední chvíli přehodila Lenka Ledvinová, letos asi můžete být klidnější…

Terka Králová se dokáže nahecovat, kdybych měla hozeno těsně za 69, asi bych se bála. Ale může jí to uletět, kdybych se dostala za ostrý limit (71,5 m  pozn. red.), bylo by to lepší.

Před čtyřmi lety jste byla hodně zklamaná, když jste o olympiádu přišla?

Hrozně mě to mrzelo. Dozvěděla jsem se to na juniorském mistrovství světa v Bydhošti, kde jsem získala medaili, ale místo radosti jsem byla smutná, že o kousek nikam nejedu…

V Baru jste svedla vyrovnaný souboj s hvězdami disciplíny jako je ruská mistryně světa Lysenková. Už vás registrují jako soupeřku?

Nevím, už možná jo. Vědí, že s nimi závodím na Zlaté tretře, párkrát už jsme se potkaly, tak možná vědí, o koho jde.

Po takovém výkonu už byste se mohly potkávat i na dalších mítincích kladivářského seriálu.

Snad jo, doteď mě brali spíš tam, kde zbylo místo, teď si snad budu moct i vybrat.

Výkonnostně se blížíte elitě, přibližujete se jí také, co se týče tréninkových podmínek?

Úplně nevím, jak jsou na tom soupeřky, ale určitě jezdí na soustředění do ciziny. Mně stačí Nymburk, tam mi nic nechybí. A v Kolíně máme nový stadión i se zázemím, kde je vířivka i sauna, regenerace na úrovni.

Opravdu si vystačíte bez zahraničních soustředění?

Nabízeli mi soustředění na Kanárech, ale i kvůli trenérovi jsem odmítla. On si už tak bere kvůli mně spoustu dovolené, takhle by musel další a je jasné, že chce, aby mu zbyla nějaká dovolená i pro rodinu. A já jsem v Nymburce spokojená.

Také nemáte tolik absencí na vysoké škole, kde studujete učitelství pro mateřské školy, ne?

To je teď v pohodě, letos píšu bakalářku, takže docházím jen na konzultace jednou za měsíc.

Co s vámi bude, až ji dopíšete a obhájíte? Už půjdete do školky?

Ještě ne, pak bych chtěla pokračovat v navazujícím studiu. Určitě bych nestíhala chodit do práce a u toho trénovat. Ještě se do školky nehrnu.

Ani na praxe tam nechodíte?

Chodila jsem, vypomáhala jsem třeba při školkách v přírodě. Ale teď si nemůžu dovolit odjet na celý týden v květnu pryč, tak spíš pomůžu přímo ve školce. Když je třeba, zavolají a já pomůžu, mám dětí ráda.

Vědí děti, že jste úspěšná atletka?

Ano, vědí o tom. (úsměv)

Reklama