Hlavní obsah

Odložilův memoriál bude letos na Strahově, házet bude i Špotáková

Praha

Zejména testem pro českou atletickou špičku bude letošní 19. ročník Memoriálu Josefa Odložila v Praze. Závody se kvůli rekonstrukci stadionu Dukly na Julisce uskuteční v pondělí 11. června podobně jako již několikrát v minulosti na stadionu Evžena Rošického na Strahově. Jejich největší hvězdou by měla být oštěpařka Barbora Špotáková.

Foto: archiv Barbory Špotákové

Barbora Špotáková nebude na Odložilově memoriálu chybět.

Článek

V hlavním programu mítinku Evropské atletické asociace pořadatelé připravili 13 disciplín, z toho šest ženských a sedm mužských. Hlavním závodem bude tradičně běh na 1500 metrů, v němž Odložil získal v roce 1964 stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu.

Na Strahov se mítink vrací po jedenácti letech a kvůli televizním přenosům z fotbalového ME se bude konat už odpoledne. "Je to pro nás trochu komplikace kvůli časovému posunu z podvečera a také kvůli zázemí na Strahově. Ale za rok bychom se zase měli vrátit na Julisku," řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel závodu Miroslav Ševčík.

Vedle Špotákové, která by měla mít největší soupeřku v Němce Katharině Molitorové, jsou vypsány disciplíny i pro další české hvězdy. Překážky poběží finalistka mistrovství světa Zuzana Hejnová, o tyči bude skákat Jiřina Ptáčníková a ve výškařském sektoru se představí Jaroslav Bába.

Do hlavního závodu na 1500 metrů se přihlásil Jakub Holuša, stříbrný muž z letošního halového mistrovství světa v Istanbulu na osmistovce. V předběžné startovní listině jsou také Jihoafričan Johan Cronje nebo Etiopan Dawit Wolde.

Do závodu na 110 metrů překážek by měl nastoupit bývalý mistr světa Ryan Brathwaite z Barbadosu. Naopak do startovních bloků na této trati nejspíš nezaklekne český rekordman Petr Svoboda, který je na soustředění na Kanárských ostrovech a jehož stále trápí operovaná Achillova šlacha.

Jednou z největších zahraničních hvězd by měl být v trojskokanském sektoru mistr světa z roku 2009 a stříbrný medailista z olympiády v Pekingu Phillips Idowu z Velké Británie, jehož osobní rekord je 17,81 metru.

Reklama