Hlavní obsah

Praha dá 15 miliónů na halové mistrovství Evropy v atletice

Praha

Praha dá na organizaci 33. halového mistrovství Evropy v atletice v roce 2015, jehož je spolupořadatelem, 15 miliónů korun. Rozhodla o tom dnes rada, která navíc schválila podpis smlouvy o pořádání mistrovství. Novinářům to řekla radní Helena Chudomelová. Peníze Praha uvolní ve třech etapách.

Foto: Fotobanka Profimedia

O2 Arena v pražské Libni.

Článek

V lednu 2013 by mělo město uvolnit milión korun, v dalším roce pak pět miliónů a v roce konání mistrovství devět miliónů. O přidělení peněz bude pokaždé ještě jednat zastupitelstvo. O využití dotace rozhodne organizační výbor, v němž usednou zástupci magistrátu i Českého atletického svazu.

Praha by měla podle Chudomelové zajistit mimo jiné propagaci mistrovství, dohled strážníků a záchranářů, ale i jízdné zdarma pro účastníky akce.

Praha naposledy hostila v roce 1978 venkovní evropský šampionát, tehdy se atleti sešli na Strahově. Po 37 letech zamíří elita kontinentu do libeňské O2 Areny.

Český svaz vyjádřil o halové ME zájem poprvé již v roce 2000, později pak podal kandidaturu na rok 2007. V době podání přihlášky však ještě O2 Arena nestála. Po jejím dokončení svaz kandidoval na rok 2009, avšak neuspěl a šampionát uspořádal Turín. Tentokrát dala rada Evropské atletické asociace při volbě v Sofii české metropoli přednost před Istanbulem, kde se letos konalo halové mistrovství světa.

Reklama