Hlavní obsah

VIDEO: Na rozbombardovaném stadiónu, kde se zabíjelo, sní somálští atleti o olympiádě

Mogadišo

Pod nohama obyčejný písek, nad hlavou žhavé slunce, a okolo rozbombardovaný stadión, kde se povalují zbytky granátů. Tak vypadá příprava somálských atletů, kteří touží po tom dostat se na olympijské hry v Londýně.

Somálští atleti se připravují v prachu rozbombardovaného stadionuVideo: Reuters

 
Článek

Somálské Mogadišo patřilo donedávna k nejnebezpečnějším městům světa. Ještě před rokem byl místní stadión jedním z center bojů mezi islamisty a povstalci snažící se svrhnout vládu. Pod vedením teroristické sítě Al-Kájda se na něm rebelové připravovali na zabíjení svých nepřátel. Ve zdech jsou díry po kulkách a řada míst na tribunách nese stopy po bombardování.

Teď zde ale čtyři somálští atleti denně trénují a bojují o dvě divoké karty, které by jim zaručily start na olympijských hrách v Londýně a splnily jim tak životní sen. Pod žhavým africkým sluncem dřou bez fundovaných trenérů, fyzioterapeutů, doktorů či odborníků na výživu. Tým čtyř atletů vede Ahmed Ali Abukar a jediná vymoženost, kterou pro přípravu má, jsou stopky.

"Potřebujeme nějakého lékaře a lepší vybavení. Naši trenéři se nemohou zdokonalovat, protože nedostanou povolení k výjezdu ze země a ze zahraničí sem nikdo nepřijede," stěžuje si Abukar, na jehož práci a ubytování a jídlo jeho svěřencům dává národní olympijský výbor 2000 dolarů měsíčně, víc zkrátka není.

"Během tréninku čelíme spoustě problémů, vždyť naše země je stále ve válce. Stadión  v horším stavu na světě těžko najdete, ale jinde trénovat nemůžeme," říká jeden z atletů Mohamed Hassan Mohamed. A pořád se musí mít na pozoru, nebezpečí hrozí všude. Jen před pár týdny zabil sebevražedný atentátník v místním divadle šéfa Somálského olympijského výboru a dalších pět lidí.

Reklama

Související témata: