Hlavní obsah

Do atletické Síně slávy budou uvedeni také Coe a Bubka

Monako

Do nově vzniklé atletické Síně slávy mezinárodní federace IAAF vstoupí v listopadu také britský mílař Sebastian Coe a ukrajinský tyčkař Sergej Bubka. Doplnili dosud známý seznam 17 nominovaných sportovců, mezi kterými je i legendární vytrvalec Emil Zátopek. Celkem bude při příležitosti 100. výročí existence IAAF zařazeno do Síně slávy prvních 24 osobností.

Článek

Pětapadesátiletý Coe, který se po kariéře vydal na politickou dráhu, získal dvě zlaté olympijské medaile (v roce 1980 v Moskvě a o čtyři roky později v Los Angeles) v běhu na 1500 metrů a také dvě stříbra na stejných akcích na 800 metrů.

Osmačtyřicetiletý Bubka jako jediný atlet dokázal vyhrát šestkrát ve stejné disciplíně mistrovství světa. Na kontě má také triumf z olympiády v Soulu z roku 1988. Stále je držitelem světového rekordu, který stanovil výkonem 614 centimetrů v roce 1994.

Již dříve získali vedle Zátopka nominaci také Jesse Owens, Carl Lewis, Fanny Blankersová-Koenová, Abebe Bikila, Paavo Nurmi, Al Oerter, Adhemar da Silva, Edwin Moses, Betty Cuthbertová, Jackie Joynerová-Kerseeová, Wang Ťün-sia, Irena Szewinská, Michael Johnson, Dan O'Brien, Mildred Didriksenová a Alberto Juantorena.

Reklama