Hlavní obsah

Vyřazení Murofušiho z komise sportovců MOV bude řešit CAS

Lausanne

Volby do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru bude řešit Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne. Odvolal se k němu Japonský olympijský výbor, který nesouhlasí s vyřazením kladiváře Kodžiho Murofušiho. Podle CAS bude projednávání kauzy trvat přibližně čtyři měsíce.

Foto: Sport.cz

Japonský kladivář Kodži Murofuši na světovém šampionátu v Tegu

Článek

Sedmatřicetiletý Murofuši, olympijský vítěz z Atén a bronzový medailista z Londýna, byl jedním z 21 kandidátů na čtyři uvolněná místa v komisi sportovců. Stejně jako tchaj-wanský taekwondista Čhhu Mu-jien byl z boje vyřazen kvůli údajně agresivní volební kampani za použití počítače, čímž podle MOV porušil pravidla. Oba se brání tím, že pouze sportovcům ukazovali, jak se volí. Díky obdrženým hlasům by byli do komise zvoleni.

Japonci podali ihned v Londýně protest a čtyři noví členové zatím nemohou být do komise přijati.

"Došlo k nedorozumění a nebylo dost času na ověření faktů. Chceme, aby se pravidla vyjasnila," řekl dnes zástupce Japonského olympijského výboru Jošiji Nogami. Murofuši by rád jako člen komise sportovců pomohl Tokiu s kandidaturou na pořádání letních her v roce 2020. "Jako sportovec jsem prokázal ducha fair play. Trvám na tom, že jsem neporušila pravidla a je pro mě mimořádně důležité, aby se to potvrdilo," uvedl.

Do komise byli v Londýně na osm let zvoleni slovenská střelkyně Danka Barteková, australský veslař James Tomkins, plavkyně Kirsty Coventryová ze Zimbabwe a francouzský vodní slalomář Tony Estanguet. O funkci se ucházela také oštěpařka Barbora Špotáková, která mohla vystřídat svého trenéra Jana Železného, jemuž vypršel mandát, ale nedostala potřebný počet hlasů.

Reklama