Hlavní obsah

Šebrle půjde zřejmě trénovat i na Štědrý den

PRAHA

Roman Šebrle má za sebou veleúspěšný rok a nemůže se dočkat, jak si jeho poslední dny užije se svými nejbližšími. "Na letošní Vánoce se neskutečně těším. Hlavně kvůli synovi Štěpánovi, který je bude poprvé pořádně vnímat," říká olympijský vítěz v desetiboji z Atén v rozhovoru pro deník Právo. Šebrle však nebude jen zahálet a chystá se zřejmě trénovat i na Štědrý den.

Článek

Jeho dvouletý potomek dostane pod stromek hlavně hračky. "Dárky kupuje většinou manželka, ale s těmi pro Štěpána jsem pomáhal. To jsem si nemohl nechat ujít," prozrazuje 30letý atlet. "Snažili jsme se vybrat i takové dárky, abychom rozvíjeli jeho fantazii. Už máme nakoupené všechno a dopředu víme, z čeho bude nadšený."

Knížky moc nemusí

Když byl sám malý kluk, měl radost rovněž z hraček, vhod přišly i věci na sport. "Nerad jsem dostával oblečení a knížky, protože se rodiče většinou netrefili do mého vkusu. Knížky mě navíc nikdy moc nebraly, rád mám jen encyklopedie," tvrdí závodník pražské Dukly. Nad dárkem, který by mu z dětství utkvěl v paměti, dlouho přemýšlí. "Asi auto na ovládání. Hned jsem ho rozmontoval a už ho nikdy nikdo nedal dohromady," usmívá se Šebrle.

Sám si letos pod stromeček ,nadělí' nové lyže. "Ty mi snad Ježíšek přinese, když jsem si je sám vybíral... " Ale jinak žádná speciální přání nemá. "Všechno, co jsem si přál, asi mám. Nové golfové hole jsem dostal od sponzora, ty mi udělaly fakt radost."

Uklízet se mu nechce

Světový rekordman v desetiboji si bude užívat vánoční pohodu se svou rodinou. "Na Štědrý den musí být všichni pohromadě. Letos k nám přijedou rodiče manželky, moje babička a tatínek," popisuje rodinnou sestavu, která se sejde v jeho pražském domě.

Vánoce prý budou hodně tradiční. "Se vším, co k nim patří. Stromek, kapr, bramborový salát, cukroví, máme nazdobený celý barák," líčí Sportovec roku 2004 České republiky. Na kaprovi si prý pochutná vždycky. "Ryby mám rád, ale nebaví mě vybírat kosti. Kapr mi chutná nejvíc, už se na něj moc těším," prozrazuje.

Na ryby moc nechodí, kapra si vždycky koupí. "Ale když jsem šel na soustředění v Jihoafrické republice poprvé chytat s Honzou Železným, hned jsem vytáhl sumce metr dvacet. To je můj osobák..." Zdobení vánočního stromku si bere Šebrle na starost sám. "Úklid zase obstarává Eva a ještě máme paní, která nám s tím pomáhá. Já na to většinou nemám čas a hlavně se mi do uklízení moc nechce," přiznává bez mučení.

O cukroví se zase stará tchyně. "Paní Kasalová má v Olomouci cukrárnu, takže tím je to jasně dané."

Koledy s cédéčkem

I v rodině úspěšného atleta se dodržují některé vánoční tradice. "Od rána nejíme maso, čekáme až na toho kapra se salátem. Letos asi budeme pouštět i lodičky ze skořápek od ořechů a čeká nás i zpívání vánočních koled. Tón určuje cédéčko a my se připojujeme," říká s úsměvem sportovec Dukly s hodností majora.

O svátcích si určitě vychutná i pohádky v televizi. "Mám rád hlavně ty starší jako Tři oříšky pro Popelku."

I když bývají Vánoce spojovány hlavně s klidem a pohodou, Šebrle nehodlá jen ležet na gauči a cpát se cukrovím. "Budu trénovat, asi i na Štědrý den. Nemůžu se na to vykašlat, času je málo," tvrdí svěřenec kouče Dalibora Kupky.

Od 27. prosince jede s partou kamarádů do Harrachova. "Tam budu taky trénovat a už se těším, jak vyzkouším nové lyže."

Na horách oslaví i Silvestra a 2. ledna se vrátí domů. Ale moc dlouho se nezdrží. O tři dny později odlétá na soustředění do Jihoafrické republiky.

Reklama