Hlavní obsah

Na MS budou kolem maratónské trati detektory kovů

Moskva

Kolem celé maratónské trati na srpnovém mistrovství světa v atletice v Moskvě budou instalovány detektory kovů. Pořadatelé tím reagují na nedávný bombový útok v cílové rovince Bostonského maratónu, při němž tři lidé zahynuli a dalších 176 bylo zraněno.

Foto: John Tlumacki, ČTK/AP

Krvácejícím pomáhali v Bostonu i lidé z řad diváků.

Článek

Ke zvýšení bezpečnostních sahají velké světové maratóny a boj o tituly v Moskvě nebude výjimkou. "Maratón vyžaduje speciální ochranu, nejen pro závodníky, ale také pro diváky. Jediný způsob, jak zajistit bezpečnost diváků, je instalovat detektory kovů podél celé 42,195 kilometru dlouhé trati," řekl šéf Ruské atletické federace Valentin Balachničev.

Mužský i ženský závod se poběží po stejné trati kolem řady moskevských pamětihodností včetně Kremlu a vyvrcholí na stadiónu v Lužnikách. Maratón je jedinou disciplínou, která se uskuteční mimo sportovní komplex v Lužnikách. "Zbytek včetně chodeckých závodů naštěstí proběhne uvnitř areálu," uvedl Balachničev.

I v Lužnikách dojde ke zpřísnění bezpečnostních opatření. "Původně jsme chtěli mít Lužniky jako otevřenou zónu, kde by se mohli lidé procházet a užívat si atmosféru. Ale teď to budeme muset přehodnotit a instalovat detektory kovů i tam," řekl šéf ruské atletiky.

Mistrovství světa v atletice je poslední vrcholnou akcí, která se uskuteční na současném stadiónu v Lužnikách. Po šampionátu projde stadion postavený v roce 1956 rekonstrukcí pro fotbalové mistrovství světa 2018.

Kapacita 78.000 diváků bude pro atletický šampionát snížena na méně než polovinu. Prvních deset řad se nebude obsazovat, protože je z nich špatný výhled. Tribunu protilehlou sektorům pro VIP hosty zase zabere velkoplošná obrazovka. Když se odečtou ještě místa pro média, bude k dispozici zhruba 35.000 vstupenek. "Myslím, že je pro nás dobrý cíl ta místa zaplnit," poznamenal Balachničev.

Počítá s účastí ruské tyčkařské ikony Jeleny Isinbajevové, která nezávodila od olympijských her v Londýně. S úsměvem reagoval na dotaz, jestli má tato hvězda jistotu startu, i kdyby se nekvalifikovala. "Nemůžeme si dovolit, aby Jelena v Moskvě nestartovala. Společně s Usainem Boltem je to naše největší eso. Dny, kdy budou tihle dva soutěžit, budou určitě vyprodané."

Reklama

Související témata: