Hlavní obsah

Na nejnabitější Tretru historie dorazí tradičně Bolt, ale i Bekele a Isinbajevová

Praha

Teď už se sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck jen modlí, aby mu během víkendu nepřišla žádná špatná zpráva o zranění některé z hvězd mítinku. Pak už bude postupně vítat výkvět es, která příští čtvrtek ozdobí ostravský podnik.

Foto: Don Ryan, ČTK/AP

Etiopan Kenenisa Bekele v Ostravě poběží i o nominaci na mistrovství světa.

Článek

„To čekání, aby se nikomu nic nestalo, jsou větší nervy než samotný mítink,“ přiznává Juck. Už teď ale může prohlásit: „Tretra bude z pohledu aktuální formy nejlépe obsazená v historii.“ Zásluhu na tom má také její termín, který byl proti minulosti o měsíc posunutý i kvůli úpravám vítkovického stadiónu. Elitní atleti už jsou v průběhu sezóny rozzávodění a jejich výkonnost směrem k mistrovství světa v Moskvě stoupá.

Třicet olympijských medailistů

Ve středu organizátoři oznámili poslední kousky do mozaiky třinácti lídrů letošních tabulek a třicítky olympijských medailistů. Na překážkách se představí mistryně světa a olympijská vítězka Sally Pearsonová z Austrálie, která v Ostravě absolvuje první start po zranění. Vytrvalecká legenda Kenenisa Bekele z Etiopie poběží pět kilometrů, na dvojnásobné distanci v Ostravě před devíti lety překonal světový rekord.

Na poslední chvíli se organizátoři rozhodli zařadit i ženskou tyč a hned ulovili její největší osobnost. Po šesti letech na Zlatou tretru dorazí světová rekordmanka Jelena Isinbajevová v souboji s vedoucí ženou letošních tabulek Yarisley Silvaovou z Kuby.

Atletická superstar Usain Bolt do Česka dorazí po jamajské kvalifikaci v úterý, jeho předzávodní program letos nebude tak bohatý jako v minulých letech. „Sám nás o to požádal, i po mítinku v Římě uznal, že potřebuje dotrénovat, i když pak v Oslu běžel výrazně lépe,“ říká Juck.

I s českými hvězdami

„Ale já věřím, že letošní Tretra bude i ve znamení českých atletů, kteří mají výbornou formu. Minimálně Hejnová s Veselým by mohli vyhrát,“ dodává Juck na adresu českých lídrů Diamantové ligy.

Na stadiónu pro 15 tisíc diváků v současné době zbývá v prodeji zhruba 700 vstupenek. Přímý televizní přenos poběží ve 150 zemích světa.

Hvězdy mítinku
Usain Bolt (Jam.)4x100 m
Kirani James (Gren.)400 m
Kenenisa Bekele (Et.)5000 m
Mutaz Barším (Kat.)výška
Renaud Lavillenie (Fr.)tyč
Tiruneš Dibabaová (Et.)10 000 m
Jelena Isinbajevová (Rus.)tyč

Reklama