Hlavní obsah

Jasný cíl atletů: okamžitě skočit zpátky mezi elitu

Praha

Žádné alibistické výroky a skromné předpovědi. Atletická reprezentace vyrazila do irského Dublinu s jednoznačným cílem: vrátit se mezi elitu. Při posledním díle mistrovství Evropy družstev před dvěma lety ve Stockholmu český tým těsně sestoupil, teď chce svůj pobyt v první lize minimalizovat na nejkratší možnou dobu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Atleti včetně Zuzany Hejnové a Pavla Masláka vyrazili do Dublinu s novými dresy.

Článek

„Měli bychom hladce proskočit zpět do Superligy, v našem týmu jsou bez maminky Barči Špotákové ti nejlepší, které máme,“ těší šéftrenéra Tomáše Dvořáka. Před dvěma lety český tým sestoupil spolu se Švédy a Portugalci.

„Ale za hlavní soupeře považuju spíš Belgii a Nizozemsko,“ tvrdí Dvořák. Dalšími soupeři budou Bulhaři, Estonci, Finové, Maďaři, domácí Irové, Rumuni a Švýcaři.

Změní disciplíny

Některé opory jako Zuzana Hejnová či Pavel Maslák však v Irsku zvolí jiné disciplíny, než jsou jejich hlavní. „Sezóna je nabitá, tak byly ústupky vyslyšeny,“ vysvětluje Dvořák. Bronzová medailistka z Londýna na čtvrtce překážek se tak představí na hladké čtyřstovce, mistr Evropy na 400 metrů poběží poloviční trať.

I ve svých doplňkových disciplínách však budou patřit mezi favority. „Chtěla bych získat plný počet bodů, i když trénink na překážky a hladkou trať se trochu liší,“ přiznává Hejnová. Na maximální počet bodů by měl útočit i oštěpař Vítězslav Veselý, koulař Ladislav Prášil či oba tyčkaři Jiřina Svobodová a Jan Kudlička.

Specifická pravidla

ME družstev má specifická pravidla, například jen čtyři pokusy v technických disciplínách, či možnost pouze celkem čtyř nezdařených pokusů v tyči a výšce. „Jiné je to i v tom, že bojujete za celý tým, ne jen za sebe,“ říká Maslák.

Přímé přenosy z Dublinu vysílá ČT Sport, v sobotu od 14.25, v neděli od 16.00 hodin.

Česká nominace
Muži
100 m: Stromšík, 200 m: Maslák, 400 m: Němeček, 800 m: Kubista, 1500 m: Holuša, 3000 m: Kocourek, 5000 m: Kourek, 110 m př.: Mazáč, 400 m př.: Barák, 3000 m př.: Olejníček, 4x100 m: Jirka, Maslák, Šťastný, Desenský, Stromšík, 4x400 m: Maslák, Němeček, Tesař, Lichý, výška: Bába, tyč: Kudlička, dálka: Pírek, trojskok: Vachata, koule: Prášil, disk: Voňavka, kladivo: Melich, oštěp: Veselý.
Ženy
100 a 200 m: Čechová, 400 m: Hejnová, 800 m: Masná, 1500 m: Čapková, 3000 m/5000 m: Pecková, Sekanová, 100 m př.: Škrobáková, 400 m př.: Rosolová, 3000 m př.: Krchová, 4x100 m: Čechová, Urbánková, Schmidová, Procházková, Mazáčová, 4x400 m: Hejnová, Bartoničková, Rosolová, Masná, výška: Dubnova, tyč: Svobodová, dálka: Korešová, trojskok: Májková, koule: Kárníková, disk: Kubelová, kladivo: Králová, oštěp: Ogrodníková.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články