Hlavní obsah

Kubánský překážkář Robles dostal od svazu zákaz reprezentovat

Havana

Olympijský vítěz v běhu na 110 metrů překážek Dayron Robles dostal od vedení kubánské atletiky zákaz reprezentovat a zřejmě přijde o srpnové mistrovství světa v Moskvě. Důvodem byl jeho start na mítinku v Turíně, kde bývalý světový rekordman závodil bez povolení funkcionářů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kubánský překážkář Dayron Robles

Článek

Šestadvacetiletý Kubánec získal v roce 2008 olympijské zlato v Pekingu, loni v Londýně nedokončil olympijské finále kvůli zranění. Od té doby až do začátku června nezávodil a zdálo se, že ukončí kariéru. V lednu na vlastní žádost vypadl kvůli dlouhodobým sporům s funkcionáři z reprezentace.

V Turíně před dvěma týdny doběhl šestý v čase 13,82 sekundy, prohrál i s českým reprezentantem Martinem Mazáčem. Na dalším plánovaném mítinku v Göteborgu už Robles chyběl.

"Kuba mu z disciplinárních a etických důvodů start nepovolila. A žádný atlet nesmí bez povolení svého klubu nebo svazu startovat v mezinárodních soutěžích," uvedl prezident kubánské atletiky Alberto Juantorena.

Robles v současné době pobývá spolu se svým trenérem ve Francii. Tam už podle agentury AFP obdržel od klubu z Monaka licenci, která mu umožní startovat na mítincích. V případě, že by kubánský překážkář změnil občanství, musel by si nicméně na první start za novou zemi na vrcholných podnicích počkat dva roky.

Reklama

Související témata: