Hlavní obsah

Rakovina jí vzala prsa. Teď jamajská čtvrtkařka běhá pro všechny nemocné

Kingston

Nikdo nemohl zpozorovat, že se v životě jamajské čtvrtkařky Novlene Williamsové-Millsové něco zásadního změnilo. Vždyť na olympiádě v Londýně doběhla pátá a štafetě pomohla k bronzové medaili. Minulý týden ovládla národní kvalifikaci a zařadila se na čtvrté místo světových tabulek. Jenže v mezidobí prožila trable, jejichž význam přesahoval atletické ovály.

Foto: Profimedia.cz

Novlene Williamsová-Millsová, bojovnice na dráze i v životě.

Článek

Až nyní prozradila své tajemství. V Londýně běžela s nádorem prsu. „Stála jsem na stupních a nevěděla, jestli ještě někdy v životě nějaký závod poběžím," vyprávěla listu Daily Mail.

Její kolegyně z týmu neměly o diagnóze, kterou se dozvěděla 25. června loňského roku, tušení, zdrcující zprávu řekla jen svým nejbližším. „Připadala jsem si, jako by mě vlastní tělo podvedlo. Jsem atletka, potřebuju trénovat, tohle přece není možné," se slzami v očích si 31letá atletka vybavovala své myšlenky poté, co si v ňadru nahmatala bulku.

Udržet koncentraci na londýnský start bylo nemožné. „Závodit na olympiádě je sen každého. Ale já spíš myslela na to, jaké překážky musím překonat, abych vůbec přežila," přiznala.

Tři dny po skončení her jí lékaři nádor odstranili, zanedlouho zamířila znovu na sál, když jí byly preventivně odstraněny mléčné žlázy z obou prsou. „Byla to velmi agresivní forma rakoviny, tak jsem k ní také musela přistoupit agresivně," vysvětlila, proč se odhodlala ke stejnému zákroku jako herečka Angelina Jolie. „Dvojitá mastektomie snížila hrozbu recidivy z devětadevadesáti procent asi na tři," tlumočila Jamajčanka lékařské stanovisko, které ji přesvědčilo.

Před třemi lety navíc zemřela její 38letá sestra na rakovinu vaječníků. „Nebylo lehké si nechat vzít to, co mě dělá ženou. Jednou chci mít děti a nebude příjemné vidět ostatní matky kojit a vědět, že já nemůžu. Bála jsem se, co řekne můj muž, když budu najednou vypadat úplně jinak," popisovala Williamsová-Millsová, co se jí honilo hlavou.

Teď už bere následky zákroku s nadhledem. „Stejně si jako čtvrtkařka nemůžu dovolit extra zátěž. A nic se mi tam netřese," pochvaluje si rekonstrukční operaci. „Na mistrovství světa v Moskvě chci běžet pro všechny nemocné rakovinou a ukázat jim i sobě, že nemoc nemusí znamenat konec světa," těší se.

Reklama