Hlavní obsah

Za úspěch v Götzisu Helcelet zaplatil svalovým problémem. Přesto chce z Finska medaili

Praha

Osobní rekord a čtvrté místo na slavném mítinku v Götzisu byly u české desetibojařské jedničky Adama Sebastiana Helceleta vykoupeny zraněním stehenního svalu. Na mistrovství Evropy atletů do 23 let v Tampere tak bude ve středu a čtvrtek testovat své zdraví, ale i bojovat o medaili.

Foto: Jan Kucharčík

Adam Sebastian Helcelet při halovém mistrovství republiky ve vícebojích.

Článek

Už jste stoprocentně zdravotně v pořádku? Pauza byla asi delší, než jste čekal…

Stoprocentní to není, tak na 95 procent. Určitě jsem nečekal, že se to tak potáhne, asi tři týdny jsem nemohl trénovat tak, jak bych si představoval. Ten sval jsem si natáhl už před Götzisem, ale tam jsem ho ještě víc namohl.

Zatím jste ho otestoval jen při lize ve Staré Boleslavi…

Chtěl jsem si tam tréninkově vyzkoušet tyčku a dvoustovku. Tyč byla dobrá, o technické disciplíny se nebojím, s rychlostí je to horší, trochu mi odešla. Navíc to mám pořád trochu v hlavě, když běžím rychle, tak nohu pořád cítím.

Bál jste se, že do Finska vůbec nebudete moct odcestovat?

Chvílemi ano. Ale pak jsem se rozhodl, že pojedu. V neděli mi trenér stopoval časy rychlejší než kdy předtím, to mi zvedlo náladu. Posledních pět dnů zase cítím, že bych na tom neměl být špatně, forma vyletěla nahoru.

Takže věříte, že se s kategorií do 23 let rozloučíte medailí?

Chtěl bych ji, šance je, i když příprava nebyla ideální a ten náš desetibojařský ročník je hodně silný.

Bude třeba vylepšit váš osobní rekord z Götzisu 8075 bodů?

Určitě, ale věřím, že na to mám. Díval jsem se i na předpověď a při závodě bychom měli mít mezi osmnácti a dvaceti stupni. Určitě líp, než bylo v Götzisu. (úsměv)

Reklama

Související témata: