Hlavní obsah

Rus Tarabin má u Železného vroubek. Do Ostravy nepojede, ani kdyby hodil světový rekord

Nymburk

Jeden z největších soupeřů Vítězslava Veselého pro mistrovství světa v Moskvě Dmitrij Tarabin má jednu jistotu – na Zlaté tretře už si nikdy nezahází. „Do Ostravy nepojede. Ani kdyby byl světovým rekordmanem,“ říká rázně ředitel mítinku Jan Železný.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dmitrij Tarabin poslal na domácím šampionátu soupeřům výzvu, 88,84 metru už dva roky nikdo nehodil.

Článek

Čím si to lídr letošních tabulek u oštěpařské legendy tak rozházel? Tím, jak se zachoval před červnovým mítinkem v Ostravě. Manžel mistryně světa Marii Abakumovové měl být hlavním sokem Veselého v bitvě o vítězství mezi oštěpaři. Jenže na poslední chvíli se rodák z Moldavska omluvil kvůli zranění.

Zázračně se uzdravil

Na tom by nebylo nic až tak výjimečného, k podobným nepříjemnostem dochází. Kdyby ovšem jedenadvacetiletý Rus už o tři dny později neházel na mítinku Diamantové ligy v Birminghamu.

Zdravotní problémy na něm nebyly znát, absolvoval všech šest pokusů. Na rozdíl od Veselého, který částečně doplatil na nabitý program a po druhé sérii musel odstoupit.

„To se nedělá, nikdy v kariéře jsem to nezažil. Má u mě vroubek,“ říká Železný. „Beru, když se někdo zraní a týden nehází, pak je to dané. Ale je blbost, aby člověk jeden závod nemohl absolvovat a za tři dny se vyléčil. Mohli to říct hned na rovinu a my mohli získat dalšího závodníka, protože si myslím, že to věděli dřív,“ zlobí se trojnásobný olympijský vítěz.

Silová ruská cesta

O důvod víc, proč se svým svěřencem Veselým udělá všechno proto, aby v Moskvě ruského soka přemohli. „Ale pozor, jako oštěpař je dobrý, hrozně se mi líbil už na mistrovství Evropy do 23 let. Dobře vypadal i v kvalifikaci předloňského mistrovství světa v Tegu, ale ve finále se třikrát smeknul a nic nehodil,“ vybavuje si Železný.

Tarabin vyznává trochu jinou techniku než Veselý nebo Fin Tero Pitkämäki. „Jde ruskou silovou cestou, což mu teď vyhovuje, ale je to i škoda. Je bývalým gymnastou, pohyb uměl, ale když teď hodil těch 88 metrů, je tam znát ta obrovská síla,“ hodnotí Železný.

Reklama