Hlavní obsah

Veselý odletěl nervózní kvůli kolenu: Bolest utlumí prášky, ale v hlavě mám tréninkový výpadek

Praha

Nervozity měl tolik, že ji letadlo směřující s českými atlety do Moskvy sotva pobralo. Český oštěpař Vítězslav Veselý bude na mistrovství světa v Moskvě bojovat o medaili, patří k hlavním adeptům na zlato. Jenže před pondělní cestou jej trápilo bolavé koleno. Zdravotní trable jej donutily upravit tréninkový program. „Nepracoval jsem stoprocentně, na pohodě mi situace nepřidává,“ posteskl si svěřenec legendárního Jana Železného.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý před pondělním odletem na mistrovství světa do Moskvy.

Článek

Jste rád, že se váš start na šampionátu přiblížil?

Moc! Čekání na vrchol je specifické. Celý rok člověk v hlavě nosí Moskvu, protože jde o hlavní závod sezóny. Jsem rád, že čekání končí.

Sledoval jste úvodní dny mistrovství?

Jenom útržkovitě. Nemám na pokoji ani televizi. Viděl jsem pár kvalifikací a šel se podívat na finále stovky, kterou vyhrál Bolt. Neponechal nic náhodě. Je škoda, že mu ubyli soupeři. Hlavně Gay, protože finále by pak mělo jiný náboj. Čekalo se, že Gatlin může Bolta poškádlit, ale nestalo se.

Sám do programu zasáhnete při čtvrteční kvalifikaci. Jste nervózní?

To je moje základní vlastnost. Někdy si říkám, že nic jiného neumím. Ale nervozita je přirozená. Člověk musí myslet na jiné věci, snažit se odpoutat od závodu. Na druhou stranu v určité míře je nervozita zdravá, prospěšná.

Při soustředění v Nymburce před čtrnácti dny vás trápila bolest v levém koleni. Byl jste si jistý, že do šampionátu budete fit. Ale váš stav stoprocentní není.

Není to moc dobré. Zkoušel jsem v posledních dnech koleno zapojovat, abych alespoň jednou mohl házet před odletem. Po určité pauze jsem v pátek zkusil klusat, v sobotu běhal rovinky. V neděli jsem pár hodů absolvoval, ale musel jsem trénink přerušit, protože mi koleno začalo bolet a v noci na pondělí nateklo.

Jak přesně se vaše problémy projevují?

Jde o bolest, kterou jsem cítil při běhání už v předešlých dnech a musel kvůli ní vynechat tréninky. Pro závod nepůjde o problém, protože bolest člověk utlumí prášky, vypětí ze soutěže navíc pomůže překonat i větší bolesti. Větším problémem je pauza v házení a fakt, že jsem nemohl v tréninku pracovat, jak bych potřeboval.

Poznamenají zdravotní trable vaše psychické rozpoložení?

Na pohodě mi nynější situace moc nepřidává. Zvláště, když vezmu v potaz, jak se vše vyvíjí. Na druhou stranu člověk pak od sebe méně očekává. I nervozita bude menší. Do závodu půjdu. Zbývá ještě dost času, nic není ztracené.

Patříte k hlavním adeptům na zisk zlaté medaile. Snižují problémy s kolenem vaše ambice?

Nejsem v hrozném stavu. Kdybych měl závodit jen z povinnosti, vykašlal bych se na to. Ale šampionát může dopadnout dobře. Věřím, že do závodu budu v pohodě.

Kolik procent vám chybí do ideálního rozpoložení?

Nějakou dobu jsem vypustil trénink, a tudíž mám v hlavě, že jsem nepracoval stoprocentně. Člověk si to nosí v hlavě, což nahlodává rozpoložení. V závodě to bude dílo okamžiku. Půjde o koordinaci a navození staré smyčky v podobě házení, jako v sezóně.

Budete se snažit ještě nohu otestovat v Moskvě?

Už nic nedoženu. Jen musím navodit psychiku a uklidnit koleno, aby bylo v cajku. Budu se flákat a pak uvidíme.

Reklama

Související témata: