Hlavní obsah

Suverénka Hejnová odstartovala na čtvrtý pokus, při doběhu už koukala na obrazovku

Moskva

Přesně v duchu své letošní suverenity vstoupila do mistrovství světa letošní vládkyně čtvrtky překážek Zuzana Hejnová. Svůj druhý rozběh vyhrála v Moskvě z osmé dráhy bez sebeměnších potíží, její vítězný čas 55,25 s zkresluje závěr, kdy už kvůli pošetření sil přešla ze sprintu téměř do klusu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Zuzana Hejnová v rozběhu na 400 metrů překážek.

Článek
Fotogalerie

Přitom start neprobíhal úplně hladce, musel se dokonce třikrát opakovat.

To úplně nepřidá na klidu. Navíc jak jsem neměla nikoho před sebou, ani jsem moc nevěděla, co se děje. Ale nervózní jsem nebyla, prostě jsem si říkala, že si na to počkám.

Posledních 70 metrů jste si mohla dovolit v podstatě vyklusat…

Běžela jsem tak do šesté překážky, pak už jsem i přidávala kroky a nesnažila se to vůbec tahat. Konec už jsem si kontrolovala na obrazovce. Takový byl můj záměr šetřit co nejvíc sil. Chtěla bych to udělat jako Lashinda Demusová na olympiádě, která vypadala, že každý závod vypadne, a pak běžela 52,70…

Tak vypuštěný konec jste asi ještě nikdy nepředvedla.

Já měla opravdu lehký běh. Už když jsem viděla startovku, říkala jsem si, že mám asi nejlehčí, což se potvrdilo, také byl nejpomalejší. Kdybych konec tak nevypustila, běžela bych kolem 54,50, to by nevypadalo tak hrozně.

Jaké to je se pozorovat na velkoplošné obrazovce ještě během závodu?

Já myslím, že v semifinále už to dělat nebudu. Teď jsem si to opravdu hlídala, aby tam třeba někdo nezaútočil. Šlo by jasně postoupit i z druhého místa, ale takhle to vypadá líp.

Několik favoritek ale už skončilo. Američanka Molineová spadla, Jamačanku Spencerovou diskvalifikovali…

Myslela jsem, že Spencerovou po protestu dají zpátky, ale ne. Nevím, co se stalo.

Nepřešla správně překážku přetahovou nohou.

Ale takhle přetahuje třičtvrtě holek… Tedy já ne, já si dávám pozor. (úsměv) Pro mě je to ulehčení, ale nikomu to nepřeju. Zrovna Molineová byla jednou z favoritek.

Překvapil vás někdo ve třetím, nejsilnějším rozběhu?

Abych pravdu řekla, ani ne. Říkala jsem si, že Shakesová-Draytonová bude chtít vyhrát a vyhraje, což se také stalo. Demusová se podle mě šetří, na tréninku a rozcvičení vypadala fakt dobře. Poběží zase rychle. Anťjuchové moc nevěřím, nelíbí se mi její projev, ale těžko říct, je to Ruska... (úsměv)

Vy v semifinále také ještě budete moct šetřit síly?

Já to nemám tak zmáknuté jako trenér, ten vždycky ví přesně, kolik z běhu nasazují do prostředních drah, jestli stačí být i druhá. Budu se snažit něco pošetřit, ale už na to budu muset být rychlejší. Ono to ale tolik nebolí, aspoň se nemotají tolik nohy, jako když člověk přidává kroky.

Reklama

Související témata: