Hlavní obsah

Sotomayor se poprvé bál o svůj výškařský rekord

Havana

Kubánec Javier Sotomayor přiznal, že se ve čtvrtek poprvé bál o svůj dvacet let starý světový rekord ve skoku do výšky. Ukrajinci Bohdanu Bondarenkovi, který se na mistrovství světa v Moskvě znovu pokoušel o jeho překonání, složil poklonu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko se raduje z titulu mistra světa na MS v Moskvě.

Článek

Pětačtyřicetiletý olympijský vítěz z Barcelony sledoval čtvrteční finále doma v Havaně v televizi a po závodě, v němž Bondarenko třikrát marně atakoval 246 centimetrů, místnímu rádiu řekl: "Byl jsem pěkně nervózní. Je to poprvé, co vidím skokana, který je schopen zlepšit můj rekord. Bondarenko na to má. Má totiž sebedůvěru, kterou člověk ve výšce potřebuje."

Sotomayor zdolal 245 centimetrů v roce 1993 na mítinku ve španělské Salamance a až do letoška vůbec nemusel mít obavy, že by o rekord přišel. Vždyť za dvacet let se mu nikdo nedokázal přiblížit víc než na pět centimetrů. Až se objevil třiadvacetiletý Ukrajinec a během jediné sezony přidal k osobnímu rekordu deset centimetrů. Na Diamantové lize v Lausanne zdolal 241 cm a teď v Moskvě si to zopakoval.

Výška 246 cm mu opět odolala, i když dva pokusy byly nadějné. "Při vší úctě k soupeřům, dnes jsem bojoval jen s laťkou. Vím určitě, že rekord dříve, nebo později překonám. Doufám, že to bude spíš dříve," prohlásil Bondarenko sebevědomě.

Reklama

Související témata: