Hlavní obsah

Dvořák atletům gratuloval, byli třetí nejúspěšnější v historii

Moskva

Na třetí místo v české i československé atletické historii patří v neděli skončený světový šampionát v Moskvě. Medailové bylo hojnější jen veleúspěšné premiérové mistrovství světa v Helsinkách 1983 a šampionát v Ósace 2007. V bodovém pořadí bylo vedle Helsinek povedenější už jen MS v Seville 1999. „Ale narůstá počet států, které jsou schopné získat medaili,“ připomíná šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéftrenér Českého atletického svazu Tomáš Dvořák.

Článek

Tři medaile, deset umístění v elitní osmičce. S tím musíte být spokojen.

Určitě je to velmi úspěšný šampionát, celé výpravě lze gratulovat. Většina byla úspěšná, hezky se na to koukalo a jsem velespokojen. Věřil jsem, že to takhle může dopadnout, ale byl jsem radši opatrnější.

Dříve měli atleti problém předvést svůj nejlepší výkon na vrcholné akci. Tady si pět vylepšilo i osobní maxima, čtyřikrát se dokonce upravovaly národní rekordy.

To je ta generační obměna. Nějaký pátek se učili, někdo se šampiónem narodí, někdo ne. Udělat pěkný výkon v sezóně je snazší než na mistrovství světa. Za nějaký rok to může být ještě lepší, pak zase začnou odcházet.

Líbilo se vám, jak se noví mistři světa Hejnová a Veselý nebáli mluvit o tom, že by si odsud rádi odvezli zlato?

Líbilo a doufám, že se to od nich bude učit víc atletů. Celou sezónu předváděli neskutečné věci a měli svou víru. Tak to má vypadat.

Kdybyste měl vybrat nejmilejší překvapení.

Jsem příjemně překvapený z Lenky Masné. V semifinále jsem u ní věřil, ale finále na osmistovce je superúspěch. To jsou pro ni zkušenosti jako blázen.

Za rok je mistrovství Evropy v Curychu, bude Moskva velkým povzbuzením pro českou atletiku?

Spousta atletů má na mistrovství Evropy větší šanci se prosadit, limity jsou mírnější. Otrkají se a pak se budou na světovém šampionátu chovat jinak.

Reklama

Související témata: