Hlavní obsah

Šéf olympijského výboru Rogge zvažuje trest pro Isinbajevovou za výroky o homosexuálech

Buenos Aires

Výroky ruské atletické megastar Jeleny Isinbajevové o homosexuálech, které pronesla na nedávném mistrovství světa v Moskvě, budou mít zřejmě dohru. Šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge chce vyvolat diskusi o tom, zda nezbavit tyčkařku role olympijské ambasadorky.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Nová mistryně světa Jelena Isinbajevová.

Článek

"Je to něco, čím se budeme v pravý čas zabývat," připustil jedenasedmdesátiletý belgický funkcionář, jenž příští týden po dvanácti letech v čele MOV skončí.

Na své poslední tiskovce ve funkci předsedy Rogge také konstatoval, že sport má jen omezený vliv na politiku. "Nesmíme zapomínat, že olympijské hry pořádáme v suverénním státu, do jehož vnitřních záležitostí nepatříme," řekl na tiskové konferenci v Buenos Aires. Zdůraznil ale, že se Rusko zavázalo respektovat olympijskou chartu, která zakazuje diskriminaci jakéhokoliv druhu.

Isinbajevová se na srpnovém mistrovství světa v Moskvě postavila za kontroverzní ruský zákon, který pod trestem vysoké pokuty, vězení a v případě cizinců i vyhoštění zakazuje propagaci "netradiční sexuální orientace" mezi nezletilci. Později ale tyčkařka svá prohlášení zmírnila s vysvětlením, že byla v angličtině špatně pochopena.

Jednatřicetiletá světová rekordmanka je ambasadorkou mládežnické olympiády a navíc získala čestnou funkci starostky jedné ze dvou olympijských vesnic pro OH 2014 v Soči.

Reklama

Související témata: