Hlavní obsah

Slovensko dá Utkání hvězd nový náboj

BRNO

Atraktivní souboj výběrů české a slovenské nejvyšší hokejové soutěže nabídne 1. února v Pardubicích Utkání hvězd. Jeho zahajovací sestavy, vzešlé z hlasování příznivců, byly ve středu oznámeny v Brně.

Foto: ČTK/Petr Eret

Utkání hvězd je na programu 1. února v Pardubicích.

Článek

Na české straně se do ankety zapojilo 16 650 fanoušků, kteří do elitní formace vybrali výhradně členy národního týmu, i když Hudlera po jeho odchodu do Kazaně musí zastoupit Duda. Absolutně nejvíc hlasů dostal pardubický bek Michal Sýkora (1923). První obranu výběru slovenské extraligy ale tvoří cizinci, Heš z ČR a Lotyš Sejejs.

Zatímco elitní řady si vybrali sami fanoušci, druhé formace sestavili novináři a v českém týmu zařadili do obrany karlovarského Martina Hlavačku, který jako jediný z nominovaných dosud nereprezentoval. Do útoku dali i dva cizince, slovenské útočné duo Pucher, Uram ze Znojma. Zatímco do české sestavy dodaly nejvíce hokejistů, po třech, pražská Slavia a domácí Parduice, u Slováků má jasnou převahu Trenčín, nyní zastoupený už sedmi hráči.

Utkání hvězd po osmé

Utkání hvězd se u nás hraje od roku 1996 a už sedmkrát se v něm potkaly výběry Západu a Východu, ovšem poslední dobou se dění na ledě měnilo v nudnou exhibici, která nebavila hráče ani diváky.

"Chtěli jsme dát celé akci nový náboj a slovenský soupeř se o to jistě postará. Půjde o prestižní a pro všechny aktéry atraktivní duel," vysvětlil prezident Asociace profesionálních klubů Bohumil Kožela. Také sportovní ředitel slovenské extraligy Vladimír Paštinský odtušil začátek dobré tradice: "Od rozdělení federace jsme na úrovni nejvyšších hokejových soutěží podobné setkání neuspořádali. Myslím si, že to je škoda. Pořád k sobě totiž máme hodně blízko."

Mužstva doplní trenéři

Na každé straně jsou nyní známi dva brankáři a dvě kompletní pětky, určit zbytek sestavy do pátečního večera je v kompetencích trenérů, přičemž už před nimi nestojí povinnost, aby každé extraligové mužstvo bylo v exhibici zastoupeno. Tým nejvyšší české soutěže povedou V. Sýkora s Hdamczikem.

"Zůstali jsme u tradičního modelu a na střídačku vybrali trenéry, kteří v minulé sezoně zažili finále," uvedl Kožela. Na Slovensku postupovali podle jiného způsobu, král střídačky mistrovského Slovanu Říha se tedy na stranu soupeře v Pardubicích nepostaví. "Nominovali jsme trenéry klubů, které nyní vedou extraligu, takže na střídačce budou Gregor z Trenčína a Spišák z Košic," vysvětlil Paštinský.

Během jediného dne

Program Utkání hvězd se redukuje na jediný den. Už od 15.45 hodin budou probíhat dovednostní soutěže. Stíhací jízdu, čili klání o nejrychlejšího bruslaře, okusí osm hráčů, vždy po čtyřech z každého týmu. Finále, v němž proti sobě mohou stát i krajani, se pojede o přestávce exhibičního střetnutí a na vítěze čeká milá prémie 10 tisíc korun.

Během další pauzy vyvrcholí druhá soutěž ve štafetových nájezdech na brankáře. Vlastní Utkání hvězd, které bude jako poslední v kariéře řídit slovenský rozhodčí Mihálik za pomocí čárových Rouspetra a Českého, pak začne před kamerami ČT 21. února v 17 h.

Reklama