Hlavní obsah

Hejnová nejlepší atletkou Evropy? Fanoušci mají jasno, Češka drtí i Isinbajevovou

Praha

Na dráze překážkářka Zuzana Hejnová celou sezónu dominovala, na podzim může předvést podobnou nadvládu i v anketách. V těch domácích bude patřit mezi favority Atleta i Sportovce roku, sezóna snů vyšperkovaná titulem mistryně světa i triumfem v Diamantové lize jí může přinést i mezinárodní ocenění. A fanoušci v Evropě mají zatím jasno, Hejnová by podle nich měla být nejlepší atletkou kontinentu!

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zuzana Hejnová může ke zlatu z Moskvy přidat i ocenění v anketách

Článek
Fotogalerie

Evropská atletická asociace spustila hlasování na svých facebookových stránkách a mezi dvanáctkou nominovaných nemohla chybět dvojice českých hvězd. Vedle Hejnové je v nominaci i oštěpař Vítězslav Veselý, jenž letos rovněž zvládl vyhrát mistrovství světa i Diamantovou ligu.

Vede o jedenáct procent

Letos neporazitelná Hejnová zatím pořadí vede se ziskem 30 procent hlasů (stav ke středečnímu poledni), druhá Jelena Isinbajevová ztrácí propastných jedenáct procent. Ruská tyčkařka sice také v sezóně neprohrála, ale absolvovala jen čtyři finálové závody, zatímco Hejnová jedenáct (plus vítězný rozběh a semifinále na MS v Moskvě). Třetí je s dvanácti procenty ukrajinská sedmibojařka Hanna Melničenková.

Svěřenkyně Dalibora Kupky si nyní užívá zasloužené dovolené na Srí Lance, ale datum 12. října, kdy budou v estonském Tallinnu vyhlášeny výsledky, by si pomalu měla červeně vyznačit v kalendáři. „Ve světové konkurenci si moc nadějí nedávám, ale pár lidí mi říkalo, že mezi nejlepšími Evropankami bych mohla být,“ prohlásila Hejnová před startem hlasování.

Veselý zatím čtvrtý

Veselému zatím patří v anketě čtvrté místo s devíti procenty hlasů, když o sobě dává vědět početná fanouškovská skupina polského kladiváře Pawla Fajdeka. Ten má zatím 35 procent hlasů, daleko za ním je se 16 procenty i britský dvojnásobný mistr světa z Moskvy na pět i deset kilometrů Mo Farah, další dva procentní body ztrácí výškařská kometa letošní sezóny Bohdan Bondarenko z Ukrajiny.

Veselý sám sebe mezi favority nepočítal. „Ta mužská část je hodně nabitá, samá velká jména. Na první místo nemám šanci, ale Zuzka je určitě favoritkou,“ hodnotil svěřenec Jana Železného.

Fanoušci mají možnost podpořit své favority do pátku 27. září. Vítěze ankety ale neurčí jen hlasování příznivců. To má v celkovém hodnocení čtvrtinou váhu, další čtvrtiny určí hlasy zástupců médií, jednotlivých členských federací a panelu expertů.

Reklama