Hlavní obsah

Pod padající omítkou začíná atletické ME

MADRID

Nepříliš dobré dojmy si z návštěvy haly Palacio de Deportes odnesli čeští atleti. Zbývá v ní spousta nedodělků a to v ní pátek dopoledne odstartuje 28. halový evropský šampionát začíná "Je to ostuda," říká tyčkařka Pavla Hamáčková.

Foto: ČTK/René Volfík

Tyčkařka Pavla Hamáčková.

Článek

Co všechno je s madridskou organizací špatně? V rozcvičovně je zima, v části haly padá ze stropu omítka, posilovna není dobře vybavená, hotel, jenž je společný pro všechny atlety, má temné pokoje s malými okny a strava je chudá.

"Když konečně Španělé mohli dokázat, že umějí něco zorganizovat, takhle to vypadá," zlobí se Hamáčková a přidává příhodu, jak po světovém šampionátu v Seville v roce 1999 posílali pořadatelé její kolegyni Flossadotirové tyče domů na Island půl roku.

Vysoké doskočiště

Víc než všechny ostatní problémy trápí bývalou halovou mistryni světa vysoké doskočiště. "Je posunuté moc dopředu a při skoku o něj můžu zavadit," stěžuje si. Její trenér Patera se snažil sjednat nápravu alespoň na jednom ze dvou doskočišť, na němž dnes od půl sedmé začne kvalifikace tyčkařek. Časový program je další problém, o hodinu později by totiž měla začít soutěž trojskokanek, jejichž rozběžiště se ale s tyčkařským sektorem kříží.

Vedle Hamáčkové se v úvodní den šampionátu představí i dalších šest českých reprezentantů. Dvojboj čeká Martinu Darmovzalovou, ta se totiž nejprve krátce po poledni představí v kvalifikaci dálkařek a vpodvečer bude bojovat o finále mezi trojskokankami. "Nedělá mi to problém. Cítila bych se nevyužitá, kdybych nešla i trojskok," svěřila se.

V dálkařském sektoru jí bude dělat společnost nejmladší členka výpravy Ščerbová, mezi trojskokankami zkušená Kašpárková. O finále budou usilovat i výškařka Straková a mílař Šneberger.

Jako první Čech ale zasáhne do boje v půl dvanácté koulař Stehlík, který se o postup do finále bude prát mj. spolu se Španělem Martinezem, mediální hvězdou šampionátu, která zdobí všechny plakáty i letáky vztahující se k mistrovství. O medaile se bude dnes bojovat pouze v pětiboji, kde je favoritka jednoznačná: Švédka Klüftová.

Dorazil i Šebrle

Do Madridu ve čtvrtek spolu s trenérem Kupkou dorazil i poslední člen české výpravy Roman Šebrle. Sedmibojař bude ozdobou šampionátu, vždyť je jedním ze čtyř olympijských vítězů z Atén, kteří se v Madridu představí (dalšími jsou pětibojařka Klüftová, její výškařský krajan Holm a ruská tyčkařka Isinbajevová).

Mnoho dalších hvězd ale nedorazilo včetně dvojnásobné běžecké olympijské vítězky Holmesové, skokanky Lebeděvové, běžce Borzakovského a koulařky Kumbernussové. Konkurence je tedy na halovém ME tradičně slabší.

"Ale to se říká vždycky, a nakonec se ukáže, že kvalita je dobrá, i když mistrovství světa se rovnat nemůže," oponuje šéftrenér reprezentace Václav Fišer. V Madridu se sešlo 583 atletů ze 43 zemí.

Reklama

Související témata: