Hlavní obsah

Kenteris a Thanuová byli zbaveni obvinění v dopingové kauze

ATÉNY

Řečtí atleti Kostas Kenteris a Ekaterini Thanuová byli očištěni v aféře, který vypukla poté, co oba sportovci před loňskými olympijskými hrami v Aténách nepřišli na dopingovou kontrolu. Disciplinární komise Řeckého atletického svazu rozhodla ve prospěch atletů a zbavila je obvinění z úmyslné absence na dopingovém testu.

Foto: archiv

Řecký atlet Kostas Kenteris.

Článek

Očištěn byl částečně i trenér obou atletů Christos Tzekos, a to z podezření z přechovávání a distribuce dopingových látek. Dostal však čtyřletý distanc jako kouč zodpovědný za to, že jeho svěřenci neabsolvovali dopingové kontroly.

Šéf řecké disciplinárky Kostas Panagopulos novinářům řekl, že případ nelze hodnotit jako úmyslnou a neomluvenou absenci u dopingového testu. "Kenteris nebyl informován, že se má dostavit k testu, to samé platí o Thanuové," řekl poté, co jeho komise uzavřela dvouměsíční kolotoč výslechů a vyšetřování.

Jednatřicetiletý Kenteris a o rok mladší Thanuová měli být hlavními trumfy domácí atletické výpravy na hrách v Aténách, nakonec se však po rozpoutání skandálu sami účasti vzdali. Objevilo se totiž podezření, že se těsně před začátkem olympiády vyhnuli dopingové kontrole, což se podle IAAF v předchozích dvou měsících stalo ještě dvakrát. Kenteris se podobně nepodrobil testu ještě v Chicagu a Tel Avivu, Thanuová jen v Chicagu.

Na řadě je atletická federace

V Aténách pak měli v den testu a zároveň vpředvečer zahájení olympiády dopravní nehodu na motocyklu, kterou však jejich odpůrci označili za zinscenovanou. Oba strávili čtyři dny v nemocnici. Kenteris měl v Aténách obhajovat zlato na dvoustovce, Thanuová stříbro na poloviční trati. Oba od počátku trvali na své nevině a tom, že o testu v aténské olympijské vesnici nevěděli.

Od prosince oběma podezřelým atletům IAAF pozastavila do vyřešení případu činnost. Hrozil jim dvouletý trest, některé zdroje ale hovořily i o doživotním zastavení činnosti.

Rozhodnutí řecké strany posoudí nyní IAAF a může jej schválit, nebo odmítnout. Případ může ještě skončit u mezinárodní arbitráže CAS. "Zaznamenali jsme rozhodnutí řeckých funkcionářů se zájmem a naše odborná komise si nyní počká verzi tohoto verdiktu v angličtině," řekl agentuře Reuters v reakci na poslední vývoj mluvčí IAAF Nick Davies.

Reklama