Hlavní obsah

Životní forma? Vypadá to tak, hlásil Maslák po nejlepším evropském výkonu historie

Praha

Stal se nejrychlejším Evropanem historie na trati 500 metrů v hale. Pravda, není to distance, která by se běhala příliš často, přesto je vystoupení Pavla Masláka na mítinku Prague Indoor velkým příslibem směrem k halovému mistrovství světa v polských Sopotech, které se koná koncem příštího týdne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec Pavel Maslák se postaral na mezinárodním halovém mítinku v Praze na netradiční trati 500 metrů o nejlepší evropský čas.

Článek
Fotogalerie

Pětistovka byla vrcholem nabitého programu, Maslák měl podle přání organizátorů útočit na nejlepší evropský výkon historie, případně i světový. Ten první časem 1:00,36 přesně o půl sekund pokořil, k výkonu Američana Loweryho z roku 1987 mu chybělo pouhých 19 setin.

„Ale na ten jsem ani nemyslel, protože to je vážně strašně kvalitní výkon. Já nedoufal ani v takový čas, který jsem tu zaběhl,“ připustil mistr Evropy na čtvrtce v hale i pod otevřeným nebem.

V závěru tuhnul

Před závodem plánoval, že 400 metrů poběží naplno, pak asi budou docházet síly. Nemýlil se. „Čtvrtku mi trenér na ruku naměřil 45,80, což je dost rychle rozběhnutý, pak jsem tuhnul dost,“ přiznával svěřenec Dalibora Kupky.

Do cíle ho hnalo 5532 stojících diváků v O2 Areně. „Diváci fandili skvěle, i ovál je dobře položený, fakt povedený závod,“ pochvaloval si dějiště halového mistrovství Evropy v roce 2015.

Nyní ho ale čeká světový šampionát. V letošních tabulkách je šestý, když ve Stockholmu vyrovnal český rekord na čtvrtce. „Životní forma? Zatím to vypadá, že jo. Teď jsem byl trošku nachlazený, přesto se mi běželo dobře. Nemám se čeho bát, když mě tedy ta nemoc nesejme ještě víc,“ usmíval se třiadvacetiletý sprinter.

Reklama

Související témata: