Hlavní obsah

Maslák? Mimozemšťan s ideální hlavou a bez laktátových hranic, tvrdí trenéři

Sopoty

Druhý takový není. Sprinter Pavel Maslák je jedinečným atletem, který svojí výkonností i psychickou odolností nepřestává ohromovat ani své kouče.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Pavel Maslák pózuje se zlatou medailí, kterou vybojoval na halovém mistrovství světa v polských Sopotech. Vpravo je jeho hlavní kouč Dalibor Kupka.

Článek
Fotogalerie

„Trénuju dvacet let, ale takového závodníka jsem neměl. Nikdy mě nenapadlo, že budu mít ve skupině bílého sprintera, který vyhraje mistrovství světa,“ podivoval se Dalibor Kupka, jehož svěřenec stanul při halovém mistrovství světa na nejvyšším stupni opět po deseti letech. V Budapešti 2004 triumfoval v sedmiboji Roman Šebrle.

Výjimečnost třiadvacetiletého rodáka z Havířova, jemuž se přezdívá Máslo, tkví v jeho fyzických schopnostech i mentálním rozpoložení. „On je mimozemšťan, jedinečný na světě, na to prostě není vysvětlení,“ tvrdí bývalý bobista Roman Gomola, jenž má v Kupkově skupině na starosti silovou přípravu.

Porážky si nepřipouští

„Ta psychika je strašně důležitá. A on si nic nepřipouští. Vždycky jde do závodu s tím, že vyhraje,“ popisuje Gomola. Předzávodní stres? To je pro Masláka pojem téměř neznámý. „Jeho psychika je top,“ říká Kupka.

„Šéba byl Pan závodník, ale nervozita z něj vždycky čišela. Máslo i před závodem vtipkuje. Možná tu nervozitu má někde v sobě, protože nějaký adrenalin tam musí být, ale navenek nic najevo nedává,“ popisuje Kupka, k němuž Maslák přešel na podzim roku 2010 od havířovského trenéra Daniela Gwozdze.

Stejně tak Maslák šetří s emocemi. Vyhrál mistrovství Evropy v hale i venku, v sobotu ovládl světový šampionát pod střechou, ale za cílem se neradoval o mnoho víc než třeba při vítězství na pražských přeborech. „V tomhle je možná trošičku introvert,“ připouští Kupka.

Maslák je pro něj ideálním trenérským „materiálem“. Je soustředěný na atletiku, nerozptyluje se množstvím aktivit. Nejlépe si odpočine u sledování komedií, či her na počítači. „Ale ještě mám rezervy v životosprávě. Nezdravé jídlo jsem omezil, ale pořád když mám chuť na  hambáče, tak si ho prostě dám,“ vypráví Maslák.

Jenže trenér v tom žádný problém nevidí. „On si dá všechno, ale nic nepřehání. Když jde na pivo, tak si dá maximálně dvě, u vína dvě deci. Prostě to nepotřebuje nějak řešit. Má čistou hlavu a tak to je ideálně nastavené,“ tvrdí Kupka.

V rychlosti je síla

Ale jen skvěle fungující hlava by samozřejmě na světový titul nestačila. Maslákovou devízou je i skvěle vyladěné tělo. „On snad nemá laktátové hranice,“ žasne Gomola. A tak i když Maslák napálí úvodní dvoustovku, v závěru nevytuhne tolik, jako by se to stalo u jiných sprinterů.

„Před letošní sezónou jsme toho natrénovali trochu víc. Všichni brečeli, jak je toho moc, bohužel Zuzka Hejnová se zranila, ale Pavel to strávil excelentně a ještě zrychlil,“ chválí Kupka.

Na čtvrtce Maslák těží především ze svých rychlostních schopností. „V tom je jeho síla. Teď zaběhl dvoustovku za 20,52 ve Stromovce, jinde by to zvládl možná ještě rychleji. A když se podíváte do tabulek, moc rychlejších bílých sprinterů není,“ říká Kupka, pod jehož vedením se Maslák z dvoustovky postupně začal specializovat právě na čtvrtku.

Reklama

Související témata: