Hlavní obsah

První běh po zranění? Obavy jsem měla, přiznává Hejnová. Zlatou tretru by chtěla stihnout

Potchefstroom/Praha

Jako by lednová zlomenina zánártní kůstky, následná operace a týdny s berlemi byly dávnou minulostí. Mistryně světa na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová už se opět prohání po stadiónu v jihoafrickém Potschefstroomu, byť zatím jen po trávě a s opatrností.

Foto: Roman Gomola

Zuzana Hejnová se v Potchefstroomu zatím protahuje pod překážkami, ale už vyhlíží moment, kdy opět bude běhat přes ně.

Článek
Fotogalerie

Hodně jste se těšila, až se opět budete moct rozeběhnout?

Moc! Trochu jsem měla obavy, moc jsem si to neuměla představit, ale už před tím prvním tréninkem tady jsem si párkrát popoběhla, když jsem třeba někde něco zapomněla, a cítila jsem, že to jde, tak už jsem pak takový respekt neměla. Ale byla jsem hrozně ráda, že to jde bez bolesti a běží se mi dobře.

Kolik jste toho v Africe už naběhala?

Zatím jsem měla tři tréninky, kdy jsem klusala a dneska (ve středu – pozn. red.) jsem zvládla osm volných čtvrtek po dvou minutách a zdá se, že fyzicky jsem na tom dobře. Musím tu nohu zatěžovat pomalu a postupně přidávat.

Vaše zapojení do přípravy tedy probíhá podle plánu?

Dokonce je to ještě lepší, než jsem čekala. Začala jsem běhat hned poté, co jsem přijela. Sice je to volnější, ale už se to teď aspoň trochu podobalo běhu, nebyl to jen klus. Noha drží, nic mě nebolí…

Žádný náznak připomínky nedávného zranění?

Musím říct, že necítím v podstatě nic. Spíš si sama dávám pozor a jsem trochu opatrná, ale je to úplně v pořádku. Uvidím, až třeba začnu běhat rychleji, ale zatím je to bez problémů.

Ani destičku, která vám zůstala v noze, si neuvědomujete?

Ne, vůbec ji necítím.

V Africe můžete běhat po travnatém ovále, to je jistě také velké plus.

Na tu kostičku je tráva určitě dobrá, ale zase je to náročnější na celou plosku, zapojují se jiné svaly. Určitě to má svá pro i proti, ale takhle ze začátku je pro mě tráva lepší.

Jste na dálku v kontaktu s českými lékaři, aby vám poradili, co už si můžete dovolit a co ještě ne?

Já byla na rentgenu v den odletu a pan doktor mi dovolil postupně začít klusat a běhat, jen bez odrazů. A že kdyby toho bylo moc, tělo si řekne samo. Jsem opatrná, vím, že noha dlouho nic nedělala a musím ji zatěžovat postupně, ale jde to dobře.

Kdy přidáte rychlejší úseky nebo časem i překážky tedy záleží vyloženě na vašich pocitech?

Myslím, že překážky a odrazy necháme, až se vrátím a půjdu na rentgen. I doktor říkal, že až pak bych měla moct začít s plnou zátěží. Tady budu zatím nabíhat objem a volnější úseky.

Byl návrat do ostřejšího fyzického tréninku náročný, nebo vám hodně pomohlo, že jste s posilováním začala nedlouho po operaci?

Při posilování s TRX se tu cítím fakt dobře. Je vidět, že jsem pořád něco dělala, fyzičku jsem neztratila a určitě se osvědčilo i plavání. Půjde jen o to, aby noha vydržela a pustila mě do rychlosti.

Těšila jste se do Afriky i na atletický kolektiv? Při rehabilitaci v Praze jste své kolegy ze skupiny často nepotkávala…

Určitě, já se hrozně těšila, že už nebudu sama odříznutá. I když i tady mám individuální program, tak na některých trénincích se s ostatními sejdu v posilovně nebo na TRX, to je určitě příjemné zpestření.

Počasí tréninku přeje?

Je tu hezky, ani jednou nepršelo, kolem 25 stupňů, žádné pařáky… Moc fajn na tréninky.

Chystáte se ve volném čase vyrazit třeba na mezi atlety oblíbenou lví farmu nebo už jste si jí za pobyty v Africe užila dost?

Zatím mě ani neláká. Ale navštívili jsme v neděli místní lázně, které jsou moc hezké, a překvapivě jsme o nich ani nevěděli. Chystáme se tam zase v neděli zregenerovat.

Golfové vybavení jste si s sebou vzala?

Nevzala. Ale můj Honza tady bude mít své hole, tak když se mi bude chtít, půjčím si jeho a nebudu je zbytečně tahat. Možná až přijede, vyrazíme. Zatím se mi ale nijak moc nechce.

Jak dlouho s vámi přítel v Africe bude?

Měl by přiletět asi na posledních čtrnáct dnů a spolu odletíme 29. dubna.

Už přemýšlíte, kdy byste mohla poprvé vyběhnout v závodě? V kalendáři na svém webu máte zmíněný Odložilův memoriál 9. června, to je první reálný start?

Myslím, že zkraje června by to bylo ještě brzy. Nedokážu teď přesně říct, ale hrozně ráda bych se představila před domácím publikem na Zlaté tretře (17. června – pozn. red.), kde je to vždycky moc fajn. Ale uvidím podle nohy, a jak mi to půjde na tréninku. Nechci začít závodit, když nebudu v nějaké normální formě, abych pak běžela třeba za 57 sekund.

Abyste jako úřadující mistryně světa nehazardovala se svým jménem?

O jméno tolik nejde, spíš by to bylo úplně zbytečné. Jen bych se trápila a to nemám zapotřebí. Myslím, že poznám podle tréninku, jak na tom jsem, a pak se rozhodnu.

Reklama