Hlavní obsah

Půlkařku Masnou v Africe zaskočil sníh i otrava jídlem

Praha

Po tradičním soustředění v marockém Ifrane si půlkařka Lenka Masná může říct, že je připravená na všechno. V Africe zažila třídenní sněhovou nadílku i tropická vedra, nechtěným zpestřením závěru přípravy pak byla otrava z jídla. Ostrý vstup do sezóny v excelentní konkurenci čeká devětadvacetiletou běžkyni při páteční Diamantové lize v Dauhá (od 18:00 na ČT Sport).

Foto: Jan Kucharčík

Lenka Masná během mistrovství světa v Moskvě.

Článek

Aktuální teploty v Kataru dosahují 35 stupňů. V Ifrane, ležícím přes 1600 m nad mořem, ale začátkem dubnového soustředění pobíhala Masná mezi vločkami. „S ošklivým počasím jsme počítali, ale tři dny sněhu nás překvapily,“ přiznává svěřenkyně Jiřího Sequenta.

„Pak přišly vysoké teploty, kdy jsme s těžkými tréninky radši čekali až na večer, protože dopoledne by to ani pořádně nešlo. Takové extrémy jsme tam nezažili,“ říká Masná.

To nejhorší ale přišlo až před odletem. Kuřecí steak v rámci hotelového oběda se proměnil v nepříjemnost, z níž se tréninková skupina vzpamatovávala několik dnů.

„To maso bylo buď zkažené, nebo nedodělané. Komplikace postihly všechny, nejen nás z Česka, ale třeba i atlety z Kataru,“ popisuje Masná, která z tréninku vypadla zhruba na čtyři dny. Skupina jezdí do Ifrane pravidelně, ale podobný problém s jídlem zažila poprvé.

Pomohl návrat k české stravě

„Odeznělo to samo, ale ani potom jsem se ještě necítila úplně dobře. Naštěstí to přišlo na závěr soustředění a doma jsme problémy mohli doléčit a přejít na českou stravu. Kdyby nás to chytlo někdy v půlce soustředění, mohli bychom rovnou odepsat i ten zbytek,“ věděla.

Masná ale věří, že drobný výpadek nepoznamená její výkon v souboji třeba s keňskými mistryněmi světa Sumovou a Jepkosgeiovou či čerstvou halovou šampiónkou Priceovou z USA. „Tréninkově jsem na tom dobře, před odletem jsme si zkusila jednu třístovku a byla rychlá, tak snad bude všechno v pohodě,“ věří.

Masná v Dauhá poběží i o své další starty. V elitní Diamantové lize se představí počtvrté v kariéře a poté, co se na osmistovce dostala do finále mistrovství světa vloni v létě v Moskvě i v hale v Sopotech, by mohly pozvánky přibývat. „Ještě čekám na potvrzení startu v Oslu, pak bude záležet na tom, jak se mi bude dařit,“ ví rodačka z Kopřivnice.

Reklama