Hlavní obsah

Vítězství v Götzisu Šebrleho extrémně bolelo

PRAHA

Páté vítězství za sebou na slavném desetiboji v Götzisu Romana Šebrleho hodně bolelo. Před závěrečném běhu na 1500 metrů už byl český atlet smířený s tím, že ho porazí tréninkový partner Attila Zsivóczky. Nakonec ale unavený maďarský vícebojař, ač skvělý běžec, Šebrleho nezdolal o potřebných deset sekund a olympijský vítěz se tak mohl v cíli opět radovat. V desetiboji neprohrál už skoro dva roky.

Článek

"Vždycky to bolí, ale tentokrát to bylo na maximum," řekl Šebrle novinářům, když si došel pro prémii 14.000 eur a rozdal stovky podpisů. Až v pondělí přijede domů, půjde hned na vyšetření krve. Cítil totiž, že se o něj pokouší nemoc. "Cítím se hrozně malátný. Navíc na tréninku jsem běhal lépe a podával lepší výkony než v závodu. To se mi nikdy nestalo a není to normální," uvedl. Minulý týden byl nastydlý.

Tak těsný souboj až do závěrečných metrů mítink v Götzisu dlouho neviděl. "Viděl jsem Attilu běhat a věděl jsem, že má na to, aby mě porazil. Ale zřejmě ho to unavilo. Ale řeknu vám, závodit takhle s někým, koho mám rád, je hrozné," upozornil Šebrle na to, že Attila je jeho kamarád a dosud bydlel u něj doma. Zsivóczky se ho dokonce prý po oštěpu ptal, jestli ještě může do Prahy přijet. "Tak jsem mu vynadal," usmál se Šebrle.

Kdo chce dělat dobře desetiboj, musí k nám

Radoval se, jak se dařilo skupině kouče Dalibora Kupky. "Kdo chce dělat dobře desetiboj, musí k nám," řekl Šebrle. Z případné porážky od maďarského reprezentanta by nedělal vědu. "Říkal jsem mu, neblázni, když mě porazíš, tak se nic neděje," vykládal český desetibojař, u nějž bude v příštích dnech bydlet americký koulař Jessie Roberge, přítel Bryana Claye. "Musím mu vyjednat závod na extralize mimo soutěž," plánoval Šebrle.

K sobě domů pozval i Claye, který však svou účast na Zlaté tretře zrušil, neboť si při oštěpu poranil žebra a chce se připravit na domácí kvalifikaci na MS. Šebrleho tak nenavštíví. Chce si snad světový rekordman udělat ze svého domova penzion pro zahraniční atlety? "Kdepak, to ne, jen mám rád, když je doma veselo, když se tam něco děje. A Štěpán má také rád, když jsou tam strejdové," připomněl desetibojař svého syna.

Nejhorší chvilka před během na 400 metrů

Pakliže mu lékaři nenajdou nic vážného, bude na Zlaté tretře startovat v trojboji proti Zsivóczkému a dalším třem soupeřům. Uvažuje i o startu v Ratingenu, když bude zdráv. "Ty výsledky testů určitě v pořádku nebudou, ale snad to nebude nic vážného," věřil Šebrle. "Nepamatuji si, abych se takhle protrápil k prvnímu místu. Super formu jsem neměl, ale není možný, abych na extralize běžel o tři desetiny překážky rychleji než tady," divil se.

Nejhorší chvilku si prožil před během na 400 metrů, kdy málem zvracel a pustila se do něj zimnice. "Už včera jsem rezignoval na velký výkon. Měl jsem štěstí, že Clay pokazil dálku, ale takové štěstí nemám rád," glosoval Šebrle krach největšího soupeře, jenž by v případě standardního výkonu v dálce a běhu na 1500 metrů, který vypustil, zřejmě vyhrál.

"Všechno špatné je k něčemu dobré, pokud se z toho člověk poučí," prohlásil. V srpnu v Helsinkách na mistrovství světa se uvidí, jestli se Šebrle poučil a získá svůj první titul světového šampiona. Ten jediný mu ve sbírce chybí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články