Hlavní obsah

Zorganizovat Zlatou tretru stojí milion eur a rok práce manažera

PRAHA

Jen čtyři roky stačily k tomu, aby se tradiční český atletický mítink Zlatá tretra dostal takřka z nuly téměř až na úplný vrchol. Ale je to draze vykoupený úspěch organizátorů. Dvě hodiny špičkového představení v elektrizující atmosféře více než 20.000 diváků v hlavním programu přijde na milion eur, více než třicet milionů korun.

Článek

Ale za uspořádáním největší pravidelné sportovní akce na českém území nestojí jen peníze, třebaže hrají důležitou roli. Vymyslet ideální časový pořad, postarat se o pohodlí atletů, koučů i čestných hostů, připravit doprovodné programy tak, aby všechno klaplo, trvá celý rok. Nejdůležitější pro úspěch mítinku jsou atletické hvězdy. A to je parketa manažera Alfonze Jucka.

Když v roce 2001 přijel do Čech Američan Michael Johnson, Zlatá tretra učinila první smělý krok mezi atletickou smetánku, třebaže světový rekordman v bězích na 200 a 400 metrů předčasně odjel. Za rok běžela v Ostravě dvoustovku slavná Marion Jonesová a ze závodu seriálu evropské asociace se stal takřka přes noc mítink Super Grand Prix IAAF. Výš už je pouze Zlatá liga.

Jakmile skončí aktuální ročník, Juck už má v hlavě plány a myšlenky na další. "Celý rok sleduji výkonnost, první fází je hledání dobrých disciplín. Beru v úvahu tradici mítinku, beru ohled na to, aby mohli závodit nejlepší čeští atleti," vykládal Juck. Když dostane program přesnější podobu, Juck se do něj už snaží příliš nezasahovat.

Na získávání hvězd chce být sám

Nejen na řediteli mítinku Tomáši Peterovi a ostatních členech organizačního výboru, ale hlavně na Juckovi leží největší kus zodpovědnosti za úspěch. Přesto manažer chce být na získávání hvězd sám. "Pracuji na tom celý rok, ale poslední měsíc je dost hektický. Kromě spánku se tomu věnuji pořád, ale není to tak, že bych spal málo," ujistil.

Kdysi organizoval dříve slavný bratislavský atletický mítink, ale nemohl si dovolit získat více světových hvězd. "Nebylo na to moc peněz," vzpomínal. Tentokrát dostane část rozpočtu a je na něm, jak s penězi naloží. "To byl můj sen, moci připravit co nejlepší možný program a obsazení. Když bude výsledek špatný, je to jen můj problém," vysvětlil.

Jednání s manažery jsou často velmi složitá, obtížné bylo jednat právě s Johnsonem, jenž po skončení kariéry pracuje jako agent čtvrtkaře Jeremyho Warinera. "Nejsložitější byla Marion, její požadavky byly hodně velké," vzpomínal Juck. Start slavné sprinterky, nyní zapletené do dopingové kauzy firmy BALCO, přišel podle zákulisních informací na částku kolem 100.000 eur.

"To byl za ty čtyři roky, co to dělám, nejdražší atlet," ujistil Juck. Nejvíce si cení, když se mu podařilo dohodnout se v roce 2003 s dvojnásobným vítězem z Atén Hichamem El Guerroujem, aby v Ostravě běžel svůj první závod na 5000 m v životě. "A to ještě přijel v listopadu do Prahy na tiskovku," upozornil Juck.

Za čtyři roky nemusel řešit žádný vážnější problém

Za čtyři roky nemusel řešit žádný vážnější problém. "Nejhorší je, když někdo v den závodu onemocní," připustil manažer. I s tím počítá a má v Ostravě pro každou disciplínu připraveny náhrady. V době internetu ani na sever Moravy nejezdí z domova v Bratislavě tak často. "Jednou do měsíce," uvedl.

Atletika je jeho život, je manažerem mnoha špičkových Čechů včetně desetibojaře Romana Šebrleho či oštěpaře Jana Železného. Zlatá tretra je zase jeho dítě. Když komunikuje s manažery o atletech, nemůže ráno dospat a utíká k počítači. "Přečíst si e- mail, jestli přistoupil na moje podmínky nebo jestli se budeme hádat dál," usmíval se Juck.

A mají špičkoví atleti manýry hvězd? "Trochu mají, zejména Američané, ale mám pocit, že se to uklidňuje," povídal. Podmínky při mítincích jsou totiž na celém světě podle jeho slov všude na vysoké úrovni. "Vyrovnává se to. Nemají už možnost chtít nějaké vyšší požadavky. Zajišťujeme jim slušný servis," dodal.

Reklama