Hlavní obsah

Dvořákovi půjde o první titul

PRAHA

Desetibojař Tomáš Dvořák se o víkendu pokusí vymazat jeden atletický paradox. Ač se před ním třikrát skláněl celý atletický svět, ještě nevlastní ani jeden titul mistra republiky. Český šampionát ve vícebojích totiž nejlepší domácí vícebojaři vynechávají, soustředí se na významnější závody v zahraničí. Tentokrát však Tomáše Dvořáka okolnosti přiměly k tomu, aby startoval.

Foto: www.celebrity.cz

Desetibojař Tomáš Dvořák.

Článek

Před dvěma týdny v rakouském Götzisu totiž prestižní mítink nedokončil. Před výškou musel ze závodu odstoupit kvůli problémům v oblasti třísel. "Prošel jsem několika vyšetřeními, výsledky krve byly v pořádku, jen mi chybělo železo. Sval také natržený nebyl," tlumočí Dvořák slova lékařů. Příčinou jeho potíží byla pravděpodobně opět alergická reakce. "Vše se odvíjí od mého vnitřního prostředí, jeden den mám v těle veškerou vodu, druhý den zase žádnou," krčí rameny.

Nad jeho startem v Houštce tak dlouho visel otazník. "Zlepšilo se to. Sice ještě nejsem stoprocentně v pořádku, ale startovat budu," hlásí. Na mistrovství republiky bude startovat poprvé od roku 1992. "Tehdy to byl ještě federální šampionát a nedopadl pro mě dobře, skončil jsem už po výšce," zalovil v paměti.

Půjde mu nejen o premiérový titul, ale i o limit pro světový šampionát v Helsinkách, který činí 8050 bodů. Při neúčasti světové jedničky Romana Šebrleho a zraněného Petra Svobody mu největšími soupeři budou uzdravující se Jiří Ryba a Dvořákův tréninkový kolega Josef Karas, jenž ve skupině trenéra Luďka Svobody začal trénovat letos po návratu ze zámoří.

"Nevím, jestli má na splnění limitu, ale když prodá to, co předvádí v tréninku, měl by 7700 bodů hravě překonat," věří mu Dvořák. Jasnou favoritkou ženského sedmiboje bude olympionička z Atén Michaela Hejnová.

Reklama