Hlavní obsah

Vrcholem Odložilova Memoriálu bude pokus o světový rekord

PRAHA

Smělé plány mají organizátoři letošního ročníku Memoriálu Josefa Odložila, který se jako mítink Grand Prix IAAF II koná v pondělí. Vrcholem hlavního programu v Praze má být překonání světového rekordu v běhu na 10000 metrů, o který se pokusí Sileshi Sihine z Etiopie.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jaroslav Bába by měl při Memoriálu Josefa Odložila opět patřit k favoritům ve skoku vysokém.

Článek

Podmínky startu na Julisce sondovali i manažeři dvojnásobného olympijského vítěze z Atén mílaře Hichama El Guerrouje a také Asafy Powella, čerstvého světového rekordmana na 100 metrů.

Stříbrný medailista z olympiády v Aténách Sihine svůj pokus oficiálně potvrdil. Světový rekord má z loňského mítinku Zlatá tretra v Ostravě další Etiopan Kenenisa Bekele výkonem 26:20,31 minuty.

"Máme připraveny vodiče, kteří by měli běžet v polovině závodu za 13:10," uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel mítinku Miroslav Ševčík. Sihine má z loňského roku osobní maximum 26:39,69 minuty, zlepšit by se tak musel o téměř dvacet sekund. To činí kolem 0,9 sekundy na čtyřsetmetrový okruh.

Ševčíkovi se ozvali manažeři zřejmě dvou nejdražších atletů světa. Guerrouj v letošním roce vinou zdravotních potíží ještě neběžel, ale jeho manažer Laurent Boquillet hovořil o zlepšení jeho stavu a o možnosti startu v hlavním závodu dvanáctého ročníku memoriálu na počest Josefa Odložila v běhu na 1500 metrů. "Dáme mu maximálně 50000 eur," řekl Ševčík. Cena aténského vítěze na 1500 i 5000 metrů je však téměř dvojnásobná.

Do závratných výšek vystoupala po úterním aténském mítinku cena za Jamajčana Powella, který vymazal časem 9,77 sekundy z rekordních tabulek Američana Tima Montgomeryho. Manažer Paul Doyle poslal Ševčíkovi e-mail, v němž se dotazoval na finanční možnosti organizátorů. "Museli bychom jednat se sponzory, zdali by něco přihodili," uvedl Ševčík. I z Doyleovy zprávy ale vyplývá, že start nejrychlejšího muže světa je nepravděpodobný.

Proti Bábovi Rybakov

V programu je deset mužských a sedm ženských disciplín. Definitivně potvrzeny jsou starty olympijského vítěze v hodu kladivem Murofušiho z Japonska či stříbrného Bělorusa Tichona, "šestimetrových" tyčkařů Lobingera, Markova a zejména Burgesse, jenž letos skočil třikrát přes 590 a jednou zdolal šest metrů. Přijet by měl výškař Rybakov, soupeř pro Čechy Bábu s Tonem.

Vyloučen není start ruské olympijské vítězky v dálce Taťjany Lebeděvové, která však v téže době skáče v Kazani a není jisté, zda se stihne do Prahy přesunout. Stejný problém mají i Američané s domácí kvalifikací na MS, přesto by se do Prahy měla dostat letošní světová jednička překážkářka Perryová. Házet diskem bude Věra Cechlová-Pospíšilová, dlouhé překážky proti plejádě Jihoafričanů poběží Jiří Mužík.

Rozpočet závodu, kterému bude předcházet Dukla mítink a jehož hlavní program bude od 19:00 přenášet Česká televize, činí téměř 14 miliónů korun. Bonus pro Sihina za pokoření Bekeleho světového maxima je 50000 eur. Startovní listina mítinku by měla v příštím týdnu dostat reálnější obrysy.

Reklama