Hlavní obsah

Je šestý v Evropě, i když chodí do práce. Díky zaměstnání mám čistou hlavu, tvrdí Marcell

Curych

Většina atletů bude v pondělí po návratu z Curychu muset řešit maximálně další závodní plány či program soustředění. Jan Marcell půjde do práce. Šestý koulař z mistrovství Evropy totiž svou atletickou kariéru kombinuje s civilním zaměstnáním. A nehodlá na tom nic měnit.

Foto: Phil Noble, Reuters

Český koulař Jan Marcell ve finále ME v Curychu.

Článek

Starty a soustředění musí plánovat pečlivě, aby vystačil s dovolenou. „Na mistrovství Evropy jsem si ji brát nemusel. Měli jsme minulé dva týdny celozávodní dovolenou, tak jsem chodil do práce,“ vysvětluje devětadvacetiletý Marcell.

Po návratu z Curychu ho čeká dodělávání restů. „Práce se mi tam hromadí,“ tuší koulař, jenž pracuje jako technolog výroby ve strojírenské firmě. Co to obnáší? „Děláme mazání a hydraulické agregáty,“ vypráví.

Myslí na zadní vrátka

Pozice profesionálního atleta už ho neláká, byť by jej k tomu současná výkonnost opravňovala. „Takhle mi to vyhovuje,“ ujišťuje i s ohledem na svůj zdravotní stav.

„Moje kolena už mají něco za sebou. Další operace by znamenala můj definitivní konec, tak si musím udržovat zadní vrátka,“ popisuje absolvent strojní fakulty brněnského VÚT, jemuž už dvakrát vystavilo atletickou stopku zranění kolene z diskařského kruhu.

A jak se potvrdilo i v Curychu, Marcellově výkonnosti pracovní vytížení neškodí. „Bez práce bych takhle neházel. Když člověk od rána do večera jen trénuje a pak se nedaří, moc o tom přemýšlí a vymýšlí hovadiny. Takhle skončím v práci a mám čistou hlavu na trénink,“ říká.

Reklama

Související témata: