Hlavní obsah

Zlatá liga startuje i se dvěma českými výškaři

PRAHA

Zřejmě do posledního místa zaplněný Stade de France v Paříži uvidí v pátek start nejprestižnější atletické série -Zlaté ligy. Na mítinku se představí i čeští výškaři Jaroslav Bába a Svatoslav Ton. Pozvánku do Paříže dostal i oštěpař Jan Železný, ale kvůli problémům s achilovkou se pořadatelům musel omluvit.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

V Paříži nebude chybět český výškař Jaroslav Bába.

Článek

Železný ale není zdaleka jediným významným atletem, který do francouzské metropole nepřijede. Stovka bude ochuzena o své dvě největší hvězdy, čerstvého světového rekordmana Powella i olympijského vítěze Gatlina.

Bába absolvuje první závod po soustředění ve Vysokých Tatrách. "Pracoval jsem hlavně na fyzičce, teď už budu jen pilovat techniku a skákat," řekl bronzový medailista z olympiády ČTK. Po nevýrazném začátku sezóny pod otevřeným nebem si spravil náladu na mítinku v Aténách, kde skočil 232 cm. Ton absolvuje ve Zlaté lize premiéru, oba si souboj zopakují v neděli na mistrovství republiky v Kladně. Ve výškařském sektoru se v Paříži sejde světová elita včetně Holma, Freitaga či Rusa Rybakova.

Ve dvanácti disciplínách půjde o jackpot v hodnotě miliónu dolarů. Loni se o něj podělili švédský trojskokan Olsson a bahamská čtvrtkařka WilliamsováDarlingová, tentokrát však jejich disciplíny na programu nejsou. Letos se zatím žádný jasný favorit na vítězství ve všech šesti mítincích neukazuje. K adeptům miliónového pokladu mohl patřit etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele, který dnes večer v Paříži poběží závod na pět kilometrů, ale v Římě o týden později se nepředstaví.

Dramatický souboj slibuje běh na 110 m překážek, kde se utkají olympijský vítěz z Atén Liu Siang z Číny a čtyřnásobný mistr světa Allen Johnson z USA, výsledný čas by se mohl pohybovat i na úrovni světového rekordu 12,91 s. K dalším vrcholům večera by měl patřit duel mexické mistryně světa Guevarové s WilliamsovouDarlingovou na čtvrtce.

Vloni si na stadión, jenž hostil MS před dvěma lety, našlo cestu přes 63 tisíc diváků, dnes očekávají organizátoři pokoření sedmdesátitisícové hranice. Mítink je součástí kampaně na podporu kandidatury Paříže na pořádání OH 2012, a tak stadión ponese oficiální název Stade de France Paris 2012. Od příštího roku chystá IAAF reorganizaci rozdělení mítinků, a tak se Zlatá liga v této podobě uskuteční letos zřejmě naposledy. Přímý přenos z Paříže dnes vysílá od 20 hodin ČT 2.

Program mítinků:
1. červencePaříž
8. červenceŘím
29. červenceOslo
19. srpnaCurych
26. srpnaBrusel
4. záříBerlín
Disciplíny Zlaté ligy, muži:
100 m, 800 m, 1500 m, 3000/5000 m, 110 m př., výška, oštěp.
Disciplíny Zlaté ligy, ženy:
100 m, 800 m, 3000/5000 m, 400 m př., trojskok.

Reklama