Hlavní obsah

Po diskvalifikaci přece zlato. Na Mekhissiho-Benabbada ale stejně pískali

Curych

Mahiedine Mekhissi-Benabbad opět potvrdil pozici jedné z nejkontroverznějších postav současné atletiky. Famózní běžec podruhé proběhl cílem závodu při mistrovství Evropy na prvním místě. Na stýplu si za své gesto v podobě sundání dresu na začátku cílové rovinky vysloužil diskvalifikaci, přesto se zlata z Curychu dočkal. V neděli hladce ovládl patnáctistovku, ale opět se to neobešlo bez teatrálních gest.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Mahiedine Mekhissi-Benabbad po triumfu na 1500 m překvapeně reagoval na pískot publika.

Článek
Fotogalerie

Mekhissi-Benabbad nastupoval do závodu se žlutou kartou coby pozůstatkem jeho nesportovního chování při finále závodu na 3000 m překážek. Po kolizi soupeřů kolo před cílem vypálil vpřed a získal si obrovský náskok. Na poslední stovce už rukama vyzýval diváky k hlasitějšímu aplausu, zpomalil a cílem proběhl jen půl sekundy před nejbližším pronásledovatelem.

Psal jsem historii, tvrdil

„Tohle byla jediná možná reakce na tu diskvalifikaci. Vrátit se na dráhu a získat titul. Pro mé blízké, rodinu, trenéra. Myslím, že jsem dneska psal atletickou historii,“ říkal Francouz. „Měl jsem spoustu motivace. Kolize jsem si nevšiml, trenér říkal, že mám zaútočit kolo před koncem,“ dodal.

Diváky si ale svým počínáním (v součtu s jeho předchozími výstřelky) příliš nezískal. Když pózoval s vlajkou, z tribuny se ozýval pískot a nesouhlasné bučení. Mekhissi-Benabbad gesty naznačoval, že nechápe, co se publiku nelíbí.

Reklama

Související témata: